Освен популярна сред почитателите на народната музика, певицата е и сред уважаваните имена сред професионалистите, занимаващи се в областта на българския фолклор.

Това бе причина именно Роси Пейчева да бъде поканена като жури в 16 Национален музикален фолклорен конкурс “Орфееви таланти” – гр. Калофер. В продължение на три дни звездата на телевизия “Планета” и нейните колеги оценяваха участниците, които бяха в широк възрастов диапазон – от 3 до 80 години. Всички те имаха възможност да разкрият таланта си в различни категории – за изпълнители, инструменталисти, хорови оркестри, ансамбли, танцови състави, групи за автентичен фолклор и др.

“Имах възможност да се срещна с изключително талантливи хора, с които страната ни определено може да се гордее. За мен самата бе чест и голямо признание да съм част от този конкурс”, сподели Росица Пейчева пред телевизия “Планета”.

Тя призна, че е много впечатлена от това, че всички участници са били облечени с носии, характерни за областта, от която са представяли песен. Роси Пейчева допълни, че сред изпълнителите, които най-силно са я докоснали са най-младата участничка в конкурса, която е била на 3 годинки, както и Домко от Варна, който с изпълнението си е успял да разплаче цялото жури.

В програмата си, някои изпълнители са включили песни от репертоара на Росица Пейчева като “Соньо, мой Соньо” и “Руске ле”. Второто заглавие до момента не е изпълнявано от друг певец, освен от Росица Пейчева, което е добър знак, че благодарение на нея, тази песен успява да се популяризира. Освен основните награди, шест от най-изявилите се участници получиха стипендии от Министерство на образованието. Конкурсът “Орфееви таланти” е организиран от Български национален младежки фолклорен съюз с подкрепата на АМТИИ – Пловдив. Сред участниците в журито бе и ас. д-р Данка Цветкова, преподавател на самата Росица Пейчева в Академията, която и до днес дава ценни насоки на звездата на “Пайнер” за подбора и представянето на много от нейните песни.

В момента певицата работи по част от новите мелодии, които ще представи на публиката, а на 16 април, заедно със своя колега Николай Славеев, ще бъдат специални музикални гости на българите във Великобритания.

Източник и сн.: Planeta.tv