search icon

Любопитно

Оперните костюми на Райна Кабаиванска от Collezione Tirelli Costumi във VIVACOM Art Hall

Впечатляваща изложба, представяща знакови моменти от кариерата на Райна Кабаиванска, бе официално открита вчера от Александър Грънчаров

Впечатляваща изложба, представяща знакови моменти от кариерата на Райна Кабаиванска във VIVACOM Art Hall, бе официално открита вчера от Александър Грънчаров – главен директор „Маркетинг“ на VIVACOM, съвместно с Йорданка Фандъкова – кмет на град София, президента на НБУ проф. Богдан Богданов и главния редактор на международното списание L’Opera г-н Сабино Леночи.

Официален гост на събитието беше самата оперна прима. Експозицията „Райна Кабаиванска - Божествената“ е създадена по идея на Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ, а куратор е Николай Пачев – възпитаник на НБУ и носител на първо място на престижния италиански конкурс „Мителмода“.

Изложбата във VIVACOM Art Hall показва голяма част от сценичните тоалети, създадени специално за Райна Кабаиванска за някои от най-изключителните й роли. Посетителите на Телефонната палата ще могат да видят уникалните костюми на Флориа Тоска, Адриана Лекуврьор, Виолета Валери, Хана Главари, предоставени от “Collezione Tirelli Costumi- Roma”. Изложбеното пространство включва и зона за видео прожекции на части от музикални филми на легендарното сопрано.



Част от експозицията „Райна Кабаиванска – Божествената“ са и внушителни арт-фотографии, любезно предоставени от Метрополитън опера, Ковънт гардън, Ла Скала, Римска опера, Театро Реал, Софийска опера и други големи оперни театри, в които е пяла примата. Друга, неголяма серия снимки, правени от фенове и папараци, показва любопитни житейски ситуации – Райна Кабаиванска със спортен екип и боксови ръкавици или позираща като модел за великия дизайнер на концертни костюми Роберто Капучи. Не липсват и „задкулисни” фотографии от съвместни спектакли с други от най-големите артисти на епохата – Караян, Калас, Павароти, Доминго, Карерас.

Изложбата, организирана като част от юбилейните събития в чест на оперната певица, ще може да бъде разгледана в арт пространството на Телефонната палата до 13 октомври. На 28 септември в Софийската опера и балет студентите от XІV-тия Международен майсторски клас на примата изнесоха концерт, организиран от Нов български университет. На 18 декември Райна Кабаиванска ще изнесе юбилеен концерт в Зала 1 на НДК, заедно с 18 от най-успешните си ученици със световна кариера.

Свързани новини