Преди две години, група младежи от „ЛГБТ Пловдив“ (правозащитна организация на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора) отбелязва Международният ден за борба с хомофобията в спорта.

Този ден дава началото на кампания за изваждането на хомофобията от игра. Идеята е лесно смилаема - Покажи жълт/червен картон на хомофобията. Оказва се, че хората приемат лесно знаците на един от най-популярните и хомофобски настроени спортове и започват да се снимат с жълтите и червени картончета, преведени на над 15 езика.

Днес хиляди хора от пет континента са се снимали, и продължават да се снимат, за да изразят ясно гражданската си позиция.Освен внушителния брой участници е забележителен и броя места, които изложбата е посетила и предстои да види.



Жълтият и червеният картон имат собствен живот неуправляем от собствените си създатели, минавайки през места като Гърция, Румъния, Испания, Италия, Холандия, Обединеното кралство, Шотландия, Германия, Аржентина, Украйна, Унгария, Полша, Индия, Норвегия, дори Русия.

Първата изложба бе показана на 17 май, международния ден за борба с хомофобията, в МОЛ Пловдив, с подкрепата на посолството на САЩ в България. Посети множество заведения, барове и хотели в родния Пловдив, последвани от София, Солун, Бургас, Памплона, а вече и Барселона.

Компилацията от фотографии ще бъде показана в бар “La Sue BCN” до 06.04 със съдействието на FLG (асоциация на гей семейства), след което ще продължи обиколката си из Иберийския полуостров.