В рамките на ексклузивната фотографска програма във VIVACOM Art Hall тази есен, арт пространството в сърцето на София представя от 18 до 29 ноември изложбата „Завръщане“ – част от програмата на Европейския месец на фотографията.

Трима фотографи - представители на едно поколение, използват фотографията, за да наблюдават, уловят и анализират човека, гледайки през призмата на странното, интимното и дори абсурдното.

Тримата автори, които участват в изложбата са от различни краища на света и никога не са работили заедно.

Кери Скарбака е американски фотограф от индиански произход, познат и като „Падащият човек". Той изпитва болката на изкуството си буквално, тъй като самият той е модел на своите снимки. Често се хвърля в действие опасно и без никаква защита и пътува по целия свят в търсене на подходящи места, на които да заснеме снимките си. Според него творбите му изобразяват нестабилността на съвременния начин на живот, който кара много хора да се чувстват сякаш постоянно "падат" и не са в състояние да контролират света около тях.

Димитрис Триандафилу е гръцки фотограф, чиито фотоси са тъмни и много лични. Фокусира се върху теми като идентичност, възприятие и памет. В повечето си фотографии той задава въпроса как гледаме на другите човешки същества и на самите себе си, каква и къде е границата между реалността и фантазията.

Катарина Леал е португалска фотографка. Харесва България от години и много нейни фотографии изобразяват типичното за нашата страна.

Изложбата е част от втория експериментален Европейски месец на фотографията, който се организира в България през ноември 2013 от Френският институт с подкрепата на Столична община и  VIVACOM. Инициативата, стартирала преди тридесет години в Париж, днес се провежда в повечето европейски столици на всеки две години  и се организира с общите усилия на културни институции и галерии. Всяко издание има специфична тематика и представя десетки изложби, прожекции, срещи, конференции и дебати.

Изложбата „Завръщане“ гостува във VIVACOM Art Hall oт 18 до 29 ноември, а официалното откриване е на 20 ноември (сряда) от 18:30 часа. Вход свободен.