На 18 юни от 19.00 ч. в Арт Център ФотоСинтезис в София на бул. Васил Левски 57, ще се открие изложбата „БОЛОНЯ” на Франко Франчески - майстор на съвременната италианска фотография.

Изложбата, организирана от Италианския културен институт в София, съвместно с Българска Фотографска Академия, се провежда в рамките на Месец на Фотографията 2013 и ще продължи до 3 юли. Ще бъдат изложени тридесет и две прекрасни изображения в черно и бяло, характеризиращи се с острота и зимна светлина, без никакви отражения. Изобразявайки най-забележителната част от архитектурата на 20-ти век в града, заснетите обекти са като обгърнати от едрозърнеста мъгла от миналото.

Изложбата е създадена с цел зрителите да се запознаят по-добре с града или да го преоткрият в различна светлина. Проектът се ражда от съзнанието, че от цяла Италия, и по-специално от град Болоня, само художествените и архитектурни забележителности от миналото са тези, които публиката познава, а много често, страхувайки се от сравнение с прекалено бляскавото минало, модерните и съвременни произведения биват игнорирани или не изпъкват достатъчно. Размишлявайки над това, Франко Франчески търси в архитектурните линии на сгради от миналия век, духа, който е повлиял на различните стилове. Скривайки общото и фокусирайки се върху детайлите, той търси определен знак, символ, който да разкрие не само архитекта, но и епохата му и културата на града в представения историческия момент. От това изследване, фотографът е изготвил редица изображения с изненадващи ъгълчета, корабни платна, геометрични движения и динамизъм.

Вместо обичайните цветове и успокояващи колонади в червено и охра или барокови църкви, виждаме бяло и сиво. И така оценяваме динамичното движение на града към бъдещето, към новата Европа, на която той принадлежи.

По повод фотографската си изложба, на 19 юни от 19.00 ч. в Арт Център ФотоСинтезис, Франко Франчески ще води майсторски клас, предназначен за професионалисти, както и за любители. С цел да установи диалог с публиката, Франчески ще започне с прожекция на някои от фотографиите, които са част от изложбата и ще ги обсъди с участниците. Той ще обясни личното си тълкуване на фотографията и ще продължи с анализа на други негови по-ранни произведения. Накрая, той с удоволствие ще отговаря на въпроси на публиката. Майсторският клас също ще се проведе в рамките на Месец на Фотографията 2013.

И двете събития са част от програмата на Италианския Фестивал в България 2013.