От 4 до 23 юни галерия „Юзина” представя изложбата „Объркана комуникация” на Георги Янков – професор по „Плакат и визуална комуникация” и носител на редица награди.

Както отбелязва кураторът на изложбата проф. Свилен Стефанов: “Много характерно за този автор е балансирането по тънката граница между сериозното и шегата и той с лекота си служи с основното оръжие на авангарда – визуалния виц. Проф. Янков показва една по своему класически авангардна изложба-инсталация с различни обекти, всеки от които притежава и естетически качества. Чрез комбинация от светлина, звук и интересни материали изложбата акцентира върху формата на общуване и нейното значение."                                                                                  

“През последните години съвсем се объркахме  в начина си на общуване. Комуникацията  преминава много повече през телефони, компютри, съответно –  Фейсбук, Скайп и др. – уж споделяме, но повърхностно. А споделянето в тълковния речник означава нещо друго – да разкриваш свои съкровени мисли, чувства пред друг, за да получиш съчувствие, съвет. Оказва се, че формата на споделяне променя съдържанието.” – казва авторът проф. Георги Янков.

В изложбата „Объркана комуникация” художникът показва набор от елементи, сред които: надиплени завеси от метал, прорязани от светлини и най-неочаквано от стари ножици; едновремешни картонени куфари (останали от родителите на автора), чиито капаци сами се повдигат и периодично аха да се отворят, но вместо това се захлопват – като асоциация с късата памет за миналото; дългогодишно използваното чело на вуйчото на художника (също професор), документиращо едновременно чрез своята нетленност и епидермалния лазерен лъч цялата нестройна и дисхармонична човешка комуникационна заблуда; картини с многобройни светещи очила, символизиращи, масовото зомбиране в социалната мрежа, където по думите на проф. Янков: „всички си слагаме тъмни очила”. 

Както в армията, така и в изкуството авaнгард не може да съществува без ариергард. Но в класически авангардната изложба „Объркана комуникация” на проф. Янков, контрапунктуалният ариергард не е в изкуството, а в зрителите, плуващи в бульона на обърканост не само в комуникациите.

Проф. Свилен Стефанов за изложбата „Объркана комуникация”:

Изложбата на Георги Янков се развива в полето на асамблажа, обекта и инсталацията. Концептуална съсредоточеност и „направеност“ на обектите, светлина и кинетика – те неочаквано трансформират въздействието на метала, дървото, стъклото и използваните „готови предмети“. От разрезите на металните листове струи червена, бяла или синя светлина и сякаш многобройни анонимни хора се взират в зрителя иззад тъмните си очила. Големи куфари бавно повдигат своите капаци, за да се затворят в следващия миг, издавайки стряскащи глухи звуци. Изложбата не върви по лесен и утъпкан път на визуална комуникация. Тя припламва, прекъсва и енигматично изчезва. Тук изкуството е по-скоро форма на отчуждение, но и на ирония. И това е ценно, доколкото днес, все по-рядко се срещат автори, които психологизират въздействието на творбите си, превръщайки ги в миг и позиция на човешки страх, обърканост и евентуална равносметка. Без да забравяме, че много характерно за този автор е балансирането по тънката граница между сериозното и шегата.

Повече за проф. Георги Янков:

Художник. Работи в областта на плаката, графичния дизайн, обекта и инсталацията. Има пет самостоятелни изложби и участие в над 30 колективни изложби. Носител на 1-ва награда за плакат от студентски конкурс „За мир“, 3-та награда от триенале на политическия плакат, 1-ва награда от конкурс за плакат посветен на Олимпийските игри, 1-ва награда за лого „София кандидат за домакин на зимните олимпийски игри 2014“. Куратор е на проекти и изложби „За един по-добър свят“  в Женева, Барселона и София, „Градът“  в София и „Право и справедливост“ в Потсдам и София. Съосновател и председател на New Vision International Group. Секретар на секция „Графичен дизайн“ в периода 2008 – 2011. Специализация в „Cite des Arts“ Париж. Професор в Националната художествена академия.

*Проф. Георги Янков

Снимки: Личен архив