search icon

Любопитно

''Свобода'' от Джонатан Франзен

„Свобода“ (2010), дългоочакваният нов роман след големия успех на „Поправките“, разказва историята на Уолтър и Пати Бърглънд, едно типично семейство от американския Среден Запад

„Свобода“ (2010), дългоочакваният нов роман след големия успех на „Поправките“ (носител на национална награда на САЩ за литература, ИК „Колибри“, 2013), разказва историята на Уолтър и Пати Бърглънд, едно типично семейство от американския Среден Запад.

Чрез фабулата на този съвременен любовен епос, пресъздаден с размаха на „Война и мир“ (неслучайно критиците обявяват Джонатан Франзен за „американския Толстой на ХХI в.“), Франзен прави прецизна дисекция на американското общество и неговите големи провали в първите десетилетия на новия ХХI в.: икономическия и нравствен упадък, замърсяването на природата, войната в Ирак, пренаселването и поставянето под въпрос на бъдещето на планетата.

Хитроумно, сърдечно и умело, този „образец на лирическия реализъм“ (според „Гардиан“) улавя пулса на днешния живот и с игрив, трагикомичен поглед разкрива основното напрежение между изкушенията на личната свобода – основната ценност на американската мечта, и поемането на отговорност не само пред себе си и най-близките, но и пред бъдещите поколения.

За автора:

Джонатан Франзен (Jonathan Franzen) е американски писател. Роден е в Чикаго, Илинойс, израства в предградията на Сейнт Луис, Мисури. Завършва „Swarthmore College“. Живее в Манхатън, Ню Йорк, пише за списание Ню Йоркър.

Свързани новини