search icon

Любопитно

Любовта към кафето се предава по наследство

Учени откриха защо някои хора не могат да живеят без кафе

Учени откриха защо някои хора не могат да живеят без кафе и го пият чаша след чаша - любовта им към най-популярния стимулант в света се определя от гените.

Два гена определят колко кафе пие човек, установиха учени от няколко американски института, сред които Националния раков институт и Харвардския факултет по обществено здравеопазване. Те са CYP1D2, за който е известно, че участва в метаболизма на кофеина, и AHR, който регулира действието на CYP1D2.

Хората с генотип за най-голяма консумация и при двата гена пият най-много кафе. Те приемат с 40 мг повече кофеин от тези, които не обичат тази напитка.

"Хората не го подозират, но генетиката има голяма роля в човешкото поведение, като тютюнопушенето и колко алкохол пием. Сега се оказа, че тя определя и предпочитанията към кофеина" - каза д-р Нийл Капорасо от екипа. Кофеинът е важен за много физиологически и медицински състояния.

Той се отразява на съня, на енергията, на настроението, на умствените и физическите показатели. Откриването на гените, които определят ежедневната му консумация, дава възможност да се опознаят по-добре тези състояния, пише actualno.com.

Свързани новини