search icon

Съдби

Роу гощава майка си с най-модния сладкиш

Силвена Роу

Силвена Роу донесе на майка си, която живее в Пловдив, дубайски шоколад.

Модният десерт, изобретен в емирството, става все по-популярен и у нас и много скъпарски сладкарници в София започнаха да го произвеждат. Готвачката, която има заведения в Дубай, се грижи като орлица за бившата реставраторка Кунка, която отдавна е прехвърлила 80-те. Баща й-известен пловдивски журналист е покойник от десетилетия, затова Роу често гостува на майка си в България, за да не я оставя дълго време сама, припомня Hotnews.bg.

Кунка също е добра домакиня, която е научила щерка си на първите тънкости в кухнята, преди тя да се омъжи за англичанин и да се премести в Лондон. Дубайският шоколад е изобретен случайно в сладкарско ателие в емирството през 2021 година и комбинира три вида шоколад. Акцентът в този десерт пада върху шам фъстъка - съставка, която рядко се среща в класическите десерти. Кремът от шам фъстък в дубайския шоколад е смесен с хрупкав кадаиф и се намира в средата на сладкиша.

В България в зависимост от качеството на продуктите, които се използват, приготвено в домашния условия, изкушението от Близкия Изток излиза между 10 и 30 лева. В момента у нас турски вариант на шоколада може да се открие в някои малки магазинчета на цени между 25 и 30 лева, като вносът е предимно от Одрин. Оригиналният продукт в Дубай струва около 17 евро.

Свързани новини