Проф. Христо Глушков, автор на единствената книга за двамата братя „Евлогий и Христо Георгиеви – живот и дейност”, бе сред специалните гости на официалното представяне на мисията на Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви”, което се състоя на тържествена церемония в столичния хотел „Хилтън” преди дни.

Заедно с редица видни общественици – популярни личности от ТВ екрана, журналисти, икономисти и академици, Глушков получи статут „посланик на добра воля”, чиято роля ще бъде популяризирането на мисията на наградите. А именно, да бъдат издигнати на пиедестал ценностите на братята и идеалът им за просперитет - успех по почтен път, чрез образование, труд и всеотдайност; както и да се намерят и покажат добрите примери днес, като се посочат делата на наши достойни съграждани, които смело вървят по пътя на двамата братя.Като част от кампанията предстои официално представяне на книгата на професора в Аулата на Софийския университет, с участието на Андрей Пантев, Иван Илчев и Христо Тучев. Междувременно всички, които се интересуват от вдъхновяващата история на братята, могат да изтеглят електронен вариант на изданието напълно безплатно на адрес: , както и аудио версията на адрес:Интересно е да се спомене, че „гласът”, разказващ ни за живота на Евлогий и Христо Георгиеви е на актьора, певец и тв водещ Янко Лозанов, който познаваме и като гласът „зад кадър” на държавни церемонии и национални чествания, радио и телевизионни сигнали. Озвучавал е и актьорите Ал Пачино, Робърт де Ниро, Самюел Л. Джаксън, Кевин Спейси, Морган Фрийман, Омар Шариф и др. Лозанов озвучава книгата напълно безвъзмездно, с подкрепата на "Доли медиа студио", с основател Добромир Чочов.

Сред посланиците, които ще работят за популяризирането на каузата са още: лицата на X Factor Саня Армутлиева и Заки, продуцентите Магърдич Халваджиян, Светлана Василева, Евтим Милошев, Любо Нейков и Димитър Митовски, актьорът Христо Мутафчиев, оперативният директор на Нова ТВ Вики Политова, генералният директор на БНТ Вяра Анкова, икономистите Красен Станчев и Георги Ганев, председателят на БЧК Христо Григоров и ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков."Това, което правите, е история", заяви председателят на БЧК г-н Христо Григоров на церемонията по представяне мисията на наградите. "Имах нужда отново да повярвам", емоционално обяви продуцентът Магардич Халваджиян. "Рестартирахме паметта си, благодаря ви", каза Любо Нейков, а проф. Анастас Герджиков развълнувано сподели: „Тази идея никога не е умирала, но ми се ще да я направим популярна, така че едновременно да отдадем дължимото на двамата братя и в същото време да вдъхновим тези, които ще ги последват във всички сфери на обществения живот”.

Идеята да бъде възродена паметта за делото на най-големите дарители в българското общество тръгва от родния град на братята - Карлово. „Двигател” на инициативата е медийният експерт Христо Тучев.Церемонията по връчването на Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви” ще се състои на 24 май в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Наградите ще се връчват за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса, като предложения за номинации в област „Образование” ще бъдат излъчени от висшите учебни заведения, предложенията за номинации в област „Дарителство” - от хуманитарни и дарителски организации, а номинациите в област „Бизнес” ще предлагат браншовите бизнес организации.

Разберете повече за делото на Евлогий и Христо Георгиеви и мотивите на организационния комитет на наградите на: и във Фейсбук страницата „Евлогий и Христо Георгиеви”: https://www.facebook.com/evlogiihristogeorgievi/

Снимки: Прима