"...и започваш да вярваш, че наистина е възможна една световна душа..."

Дорн, "Чайка"


За първи път публика пристъпи прага на новооткрития театър Азарян в Националния дворец на културата (НДК), за да наблюдава премиерата на спектакъла “Чайка” от А. П. Чехов, с режисьор Явор Гърдев. Изборът на „Чайка” не е случаен, защото това заглавие остава в историята като една от емблематичните визитки на твореца, чието име носи новият театър.

В продължение на 180 минути Гърдев преведе зрителите през палитра от емоции и преживявания на сцената и извън нея, за да ги направи част от това, което той самият нарича дом – театърът. Дом, който беше създаден, благодарение на новата културна политика на Националния дворец на културата, превърнала Зала 2 в ново пространство за изкуство.



„Театър Азарян е открит” – с тези думи директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош поздрави на финала зрителите, сред които бяха президентът Росен Плевнелиев, Румяна Бъчварова - зам.-министър председател по коалиционната политика и държавната администрация, и министър на вътрешните работи, зам.-министърът на културата Боил Банов, зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов, режисьори, директори на театри, драматурзи, телевизионери, актьори и почитатели на театъра.

Всички те посрещнаха и аплодираха след края звездната игра на актьорския състав (Елена Телбис, Захари Бахаров, Ованес Торосян, Михаил Мутафов, Владимир Пенев, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Лилия Гелева, Николай Урумов, Христо Петков и Стоян Габровски), който даде всичко от себе си в последните месеци на усилени репетиции и екипа, сътворил представлението.



Неслучайно първото представление е “Чайка”, каза Явор Гърдев часове преди премиерата. „За Чехов се изисква определена доза зрялост и от тази гледна точка се радвам, че не успях да поставя пиесата “Чайка” през 90-те години. Това е важно, за да не бъдеш на страната на персонажите и срещу другата половина от тях. Чехов е изключително фин автор”, каза режисьорът. „Авторът създава един свят, като прониква в съзнанието ни с неговата цялостност. Когато имаме толкова щедър автор, тогава и интерпретацията трябва да бъде достатъчно смела, достатъчно щедра към всичките му персонажи, за да може по някакъв начин да проникне в света на този изключителен гений, чиято пиеса е най-подходяща за откриването на един театър”, каза Гърдев.

Следващите 3 дати за представлението са: 16 ноември от 19:30 ч., 21 ноември от 23:00 ч. и 25 ноември от 21:00 ч.



ЗА ТЕАТЪР АЗАРЯН

Театър Азарян е най-новото театрално пространство в София – част от огромния културен механизъм на НДК. Утвърдени имена на българската и европейската сцена ще асоциират работата си с този кураторски проект. Театърът ще дава пространство за изява на млади творци, които чертаят новите тенденции в изпълнителските изкуства. Театър Азарян има амбицията да обедини голяма група артисти в обща социална, културна и естетическа идея, които да създадат творческа микросреда на обмен със своята публика. Тук ще се канят най-добрите български режисьори, които да реализират своите постановки, както и млади творци, на които театърът ще даде сцена за изява.



ЗА СПЕКТАКЪЛА:


Превод: Мария Вирхов

Сценична редакция и постановка: Явор Гърдев

Сценография: Никола Тороманов

Костюми: Свила Величкова

Музика: Калин Николов

Изпълнителен продуцент: Ростислава Генчева

Помощник-режисьор: Михаил Жекунов

Реквизит: Елена Ямантиева

Фотограф: Яна Лозева

Графичен дизайн: Теодора Симова

С УЧАСТИЕТО НА:

Снежина Петрова – Ирина Николаевна Аркадина

Ованес Торосян – Константин Гаврилович Треплев

Михаил Мутафов – Пьотр Николаевич Сорин

Елена Телбис – Нина Михайловна Заречная

Николай Урумов – Иля Афанасиевич Шамраев

Светлана Янчева – Полина Андреевна

Лилия Гелева – Маша

Захари Бахаров – Борис Алексеевич Тригорин

Владимир Пенев – Евгений Сергеевич Дорн

Христо Петков – Семьон Семьонович Медведенко

Стоян Габровски – Яков