Аритмия и сърдечни болежки докараха на композитора, текстописец и изпълнител Мишо Белчев скандалите около провеждането на 50-ия юбилеен "Златен Орфей", научи "България Днес".

"Неприятно ми е, разбира се, дори заради хората, че няма да се проведе събитието. Научили сте, че сърцето ми е извън ритъм, ама не е чак така. Аз просто исках да помогна да се осъществи "Орфея", но вече няма да се занимавам с това. В момента вече съм на морето", сподели разочарован изпълнителят на "Булевардът".

Освен него провала на "Златният Орфей" преживяват и всички автори и изпълнители на 25-те песни, които трябваше да се състезават в курорта Слънчев бряг от 31 август до 2 септември. "Кой ще ни плати труда, кой ще плати на музикантите, аранжорите, текстописците и всички, които участваха в тези парчета. Самата Дариана беше обещала на хората, че ще даде по 2000 лева на песен, а сега правата ни кой ще защити", сподели пред "България Днес" Васил Стоев, председател на синдиката на свободните музиканти към КТ "Подкрепа".

Ръководството на "Слънчев бряг" АД, които са част от организаторите на фестивала, също не бяха получили категорично потвърждение за осъществяване на инициативата до обяд вчера. Не знае нищо и Дариана Генова, чиято фондация "Генко Генков" обяви възобновяването на фестивала 16 години след спирането му.

"Жалко е, че никой не се вълнува от това, че няма да го има фестивала. Толкова думи и средства се изляха, а то всъщност без смисъл", сподели и композиторът Пламен Петков.
До вчера никой от изпълнителите не бе предупреден, че фестивалът няма да се състои. "Типично по български, държат ни на стендбай. Вече ми омръзна от всичко", сподели един от младите певци, взел съвсем скоро награда за свое изпълнение.