В рамките на визитата си във френската столица, директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош имаше работна среща и с директора на една от най-модерните библиотеки в Европа – тази в център “Жорж Помпиду” в Париж.

Боршош запозна Кристине Карие с дейността на новосъздадения Национален център за книгата (НЦК) към НДК и с потенциалните възможности, които той дава на творците и издателствата за превод и издаване в чужбина.

Двамата директори се договориха във възможно най-кратки срокове, преведени на френски, творби на български автори да бъдат предоставени на читателите във френската столица.

“Проблемът не е само в това, че не се издава литература, а в това, че четенето вече не е ценност”, коментира Боршош и изрази възхищението си от факта, че в книжарницата и в библиотеката на център “Помпиду” е видял много млади хора, което “доказва, че каузата не е изгубена”.

Директорът на Френския институт в България Гийом Робер, който участва в срещата, изказа задоволството си от постигнатите договорки между НДК и Център “Жорж Помпиду” в Париж.

ПОВЕЧЕ ЗА ЦЕНТЪР “ЖОРЖ ПОМПИДУ”:


Създаден през 1977 г., Центърът „Помпиду“ приема през 2006 г. вече почти 7 млн. посетители годишно, което го прави третата най-посещавана институция във Франция след Лувъра и Айфеловата кула. В рамките на Националния музей на модерното изкуство (промишлен център дизайн), той запазва един от трите най-важни колекции на модерно и съвременно изкуство в света, наред с тази на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и Тейт Модерн в Лондон, дом на големи временни изложбени галерии, концертни зали и театри, първата обществена читалня в Европа.