search icon
search icon

БНТ ще преговаря със Слави Трифонов за избор на участник в Детската Евровизия

Откакто съществува детската Евровизия от 2003 г., Ирландия за първи път има желание да се включи в конкурса и ще го направи в София

Откакто съществува детската Евровизия от 2003 г., Ирландия за първи път има желание да се включи в конкурса и ще го направи в София.

18 държави вече са заявили участие, съобщи генералният директор на БНТ Вяра Анкова. Броят им може и да се увеличи, тъй като ще търпи промени до август. Тогава ще бъдат обявени всички деца, които ще се включат в Евровизия. Тя ще бъде на 21 ноември в зала “Арена Армеец”, пише "24 часа".

“Конкурсът е уникален шанс за страната ни. Това е изпитание за цялата ни креативност. Независимо че проектът е европейски, той се гледа от милиони зрители по цял свят, включително в Австралия и Аржентина”, каза Вяра Анкова.Журналистката Йоана Левиева, която присъства на детската “Евровизия” в Малта, разказа, че още преди финала е била попитана неофициално дали БНТ би поела организацията на следващия конкурс. Причина за това бил фактът, че Крисия е била възприемана като фаворит. Вяра Анкова допълни, че Италия, чийто представител Винченцо Кантиело спечели първото място, трудно се е отказала от домакинството. По регламент страната победител първа получава правото да организира следващото издание на конкурса, но не е длъжна да го направи. Така се стига до избора у нас да се проведе престижното шоу.

Освен с неговата организация е важно България да бъде представена и като привлекателна туристическа дестинация. Програмният директор на БНТ Севда Шишманова допълни, че есенният тв сезон ще бъде подчинен на конкурса и в ефира ще присъстват много проекти, свързани с него.Около 3-4 милиона лева ще бъдат необходими за реализирането на детската “Евровизия”. Затова БНТ разчита на подкрепа от държавата и рекламодатели. “Това не е проект на БНТ, ние сме само ракета носител”, каза Анкова.

Между 5 и 7 хиляди души е публиката на живо, пред която по принцип се прави състезанието. “Арена Армеец” обаче има капацитет и е най-голямата зала, в която досега се е провеждал конкурсът, така че вероятно ще побере повече зрители. Концертите, за които ще се продават билети, са общо три. Два от тях са генерална репетиция, третият е истинският финал.

Тепърва от БНТ ще отправят покана към художници и фирми за създаването на логото и слоган на конкурса. Все още не е решено как ще бъде избран нашият участник. Предстоят преговори с компанията “Седем-осми” на Слави Трифонов, с която БНТ ще бъде в тясно сътрудничество.В момента се прави анализ с каква техника разполагаме у нас и какво ще бъде необходимо да се наеме от чужбина.

Всички деца в конкурса ще се явяват с песни на родния си език. Ще има три гласувания. Първото е от детско международно жури. Свой вот ще дадат и музикални специалисти, чиито имена ще бъдат съобщени чак след финала. И не на последно място е вотът на публиката.

Свързани новини

Още от hotnews

Коментари