Проф. Огнян Сапарев е роден на 14 август 1943 г. в София. Завършва славянска филология и философия в Софийския университет.

Работи като редактор в „Разпространение на филми“, БНТ и сп. „Пламък“. От 1971 до 1982 година е осведомител на Шесто управление на Държавна сигурност.

От 1983 до 1988 г. е лектор в университета в Будапеща. През 1991 става шеф на БНТ. В периода 1993-2003 е ректор на Пловдивския университет.

От 2001 до 2004 е депутат в 39-ото Народно събрание. Член е на СБП, на Съюза на българските филмови дейци и на Съюза на учените в България. Владее полски, руски и немски език. Притежава кола „Сузуки 1300“, купена през 1995 г. за 5000 германски марки. Имал и стар катер, базиран край язовир „Кърджали“, както и гребно-ветроходна лодка край Тутракан.

Сапарев сподели с "ШОУ" вижданията си за телевизията и политиката в наши дни.

- Проф. Сапарев, как виждате Вяра Анкова като шеф на БНТ, ще овладее ли кризата в националната телевизия?
- Само по физиономия познавам Анкова. Тя тогава постъпваше. За съжаление не мога да кажа нищо специално за нея. Отдалече добре изглежда момичето. Явно нейните колеги я познават и разчитат, че тя няма да им отрови живота. Телевизията е една много затворена система, гледат с недоверие на всеки, който идва отвън. И винаги се отнасят по-добре към вътрешните, към своите хора. Най-лошата година в живота ми е тази, когато бях директор на БНТ. Защото там цари страхотна суета, страхотни борби се водят кой да докопа предаване и кой да си покаже муцуната на екрана. Аз подозирам, че Вяра Анкова те си я избраха, защото най-малко се страхуват от нея. Тоест разчитат, че тя няма да ги стиска за гушата.

Аз мога да ви разказвам всякакви идиотщини, когато бях в телевизията. Там се крадеше. Заварих една ситуация, при която всеки крадеше както може. Държавната машина работеше за частни интереси и това не можеше да се спре. Защото дори да сложиш милиционер до всяка машина, те ще го купят и ще го продадат. В телевизията при кражбите няма наказуемост, защото тези кражби минават за полза роду. Аз за съжаление отидох в телевизията от университета, където си говорехме на “колега” и има някаква колегиалност и принципи. В телевизията аз се обръщах към хората с “колега”. Те ме гледаха като идиот, не бяха свикнали на такова отношение. Съжалявам - държах се прекалено възпитано и прекалено културно, а имаше нужда от твърда, свирепа ръка.

- Знам, че сегашният тъмносин депутат Асен Агов ви е тровил живота в телевизията?
- Асен Агов стана шеф на БНТ след големи политически кандърми, караници. Зад него стояха най-различни политически сили.

Той отиде в Париж в командировка и остави своя бодигард да съкращава в телевизията, за да не му плачат хората на него лично, понеже са му колеги. Агов уволни 900 живи хора в свое отсъствие. Това е Асен Агов. Аз го направих шеф на новините. Той през цялото време ходеше да плете интриги, за да си осигури евентуално възможния председателски пост. Ходеше да говори и работи срещу мене, а иначе пред мен се кълнеше в добри чувства. Нищо хубаво не мога да кажа за него, много се извинявам. По-добре много да не говоря, защото ще кажа такива думи, които не са за медии. Той не е за обичане. Положението при него е ужасно, с изключение на това, че има някакви качества на професионалист. Но неговото подмазвачество, прекалена гъвкавост в кръста, съобразяване… Идеята му, че телевизията върви след победителите, е достатъчно популярна. Каквито пакости можа да направи, Агов ги направи.

- Как да си обясним, че в БНТ конците ги дърпат семейни кланове?
- Там всички са или роднини, или са спали помежду си.

В телевизията всички са навързани като свински черва помежду си. Те не признават никой външен, борят се срещу всеки външен, имат си своите вътрешни интереси и ги отстояват много добре. Има специални телевизионни тайни, има лостове, чрез които може да се действа. Там всеки на своето равнище и по свой начин лъже, мрази, краде и прави зулуми.

- Като естет и критик каква е оценката ви за шоуто на Слави Трифонов?

- За съжаление при Слави Трифонов хуморът е все по-клозетен, вулгарен, има доста простащина. Разбира се, има добри актьори, които ти е драго да ги гледаш, но общо взето, шоуто е ужасно. Още преди четири години написах една статия „За Шоуто на Слави с любов и омерзение”. Там казах, че не съм загубил вярата си в Слави Трифонов, но все по-гнусно ми става, като гледам какво прави. Някои от актьорските изпълнения са доста гнусни и вулгарни и СЕМ отдавна би трябвало да се самосезира. Само че СЕМ изобщо го няма и спи. Георги Лозанов добре размахва папионка на разни дискусионни прояви, но не му е интересно да следи какви идиотщини се показват на екрана. Откровено има желание за гаврене от страна на Слави с премиера Борисов.

Трифонов се заигра с президента Първанов. При това положение е естествено да търси друга някаква сила, която да му е съюзник в схватката с премиера.

- Как вижда критичното око на Огнян Сапарев премиера Бойко Борисов?
- За него съм писал много. Бойко Борисов изглежда забавно. От една страна, човек има чувството, че основното, което Бойко прави, е да играе мач и тенис. Това е основната му дейност. От друга страна, непрекъснато се изказва по всякакви въпроси, и то по начин, който според класическата формулировка се нарича популистки. Той говори така, че да е приятен на средния българин. Умее го това нещо. Всички тези смешни иначе полицейски акции, всички тези негови появи тук и там са на границата на пародията. Но точно това въздейства на простия народ. По-интелигентният човек може да се подхилква пародийно, но общо взето, средният българин е доволен от това, което вижда. Какво ставаше едно време, когато беше полицейски шеф?

Когато хващаха някакъв дребен бандюга, Бойко Борисов се появяваше на всички първи страници на вестниците и телевизиите, за да обере лаврите. Когато обаче ставаха политически убийства, а такива ставаха доста и полицията изобщо не можеше да се справи с положението, Бойко никакъв го нямаше, за да обере негативите, и се появяваше някой третостепенен нещастник, който да мрънка нещо и да се оправдава. Бойко яхваше много успешно всяка благоприятно събитие, скриваше се при неблагоприятни събития, а когато нямаше никакви събития, си създаваше – откриваше детски площадки, детски градини, разни пързалки и се появяваше като един благодетел на екрана и по първите страници на вестниците. Това той го умее.

И продължава до ден-днешен. Забелязвате, че всички други са му виновни, той за нищо не е виновен. В началото Сергей Станишев и Доган бяха персонално и за всичко виновни. Винаги някой е виновен, някой му пречи, а той е невинен и е готов да направи всичко, каквото е необходимо. Не съм убеден, че много му се работи, затова предполагам, че ще се кандидатира за президент - пост, който задоволява суетата.

- Симеон Дянков как се справя според вас?
- Дянков е един много смешен човек, който основно служи за развеселяване на българския народ. Но като гледам какво става, мисля, че той изпълнява външни нареждания и не съм убеден, че е правилният човек. Не мога да се отнасям сериозно към него. Отнасям се с чувство за хумор, но хуморът ми е черен.

- Според вас вероятно Станишев е бил по-добър премиер?
- Станишев, който е интелигентен, не умееше да удари по масата, когато трябваше. Плюс това той имаше срещу себе си двама много добри играчи - Доган и царя. Срещу тях – той, който няма житейски и интригантски опит, не можеше да се справи. Много тежка му беше компанията. Така че трудно ми е да преценя какво би направил без тези двамата - царя и Доган. Но в тази компания не можеше да удари много. Нещата се забатачиха.

- Пловдивският митрополит дядо Николай, когото спрягат за хомосексуалист, раздаде награди за борба с хомосексуалзма. Станишев и Яне Янев не реагираха на тази награда...
- Аз не съм сигурен, че Станишев е гей. За Яне Янев по може да си помисли човек. Кой какво му е сексуалното поведение, си е негова работа. Проблемът е това, че този тип мъже са склони към огъване и към прекалена гъвкавост. Това е проблемът. Но чак такава гъвкавост в Станишев не съм забелязал. Той по-скоро няма решителен характер.

Интервю на Мария ДРУМЕВА