На пресконференция Фондация „Пловдив 2019“ обяви началото на конкурс за финансиране на различни събития в „Капана“, както и проекти за установяване в обекти на квартала. Общата сума по двете направления – събития и установяване – е 40 000 лв. - по 20 000 за всяко от тях.

На събитието бяха представени общите условия и процедурата за кандидатстване в конкурса, като крайният срок е 30 април 2015 г., а пълният списък с необходими документи, условия и формуляр за кандидатстване, както и подробна информация могат да бъдат открити на страницата на „Пловдив 2019“.

Сред основните изисквания за направление „Проекти и събития в Капана“ е проектите да се случват на територията на Капана, да допринасят за инициативата „Капана - Квартал на творческите индустрии” и да подпомагат целите и задачите на Европейска столица на културата 2019 г. Ще се приемат предложения за: изложби, инсталации, дигитални продукти, форуми и конференции, пърформанс, танц, театър, музика, кино и др.

По направление „Установяване в Капана” кандидатите сами избират място в Капана според своя вкус и нужди и кандидатстват за средства за устойчиво установяване там (като плащането на наема му и разходи за адаптацията му за конкретната дейност). Проектното финансиране е за срок от една година.

„Настоящият конкурс надгражда върху тригодишните усилия на Община Пловдив и фондация „Пловдив 2019" за трансформиране на Капана и превръщането му в квартал на творческите индустрии. Систематично Община Пловдив затваря улиците в квартала, правейки ги пешеходни, което има изключително позитивен ефект, както върху цялостната визия на квартала, така и върху търговията и културния живот. Основна цел на конкурса е привличането на нови представители на творческите индустрии и устойчиви бизнеси и проекти, които да допринесат трайно за развитието на Капана." – сподели Стефан Стоянов, заместник-кмет на град Пловдив и председател на Управителния съвет на фондацията „Пловдив 2019“.

Всеки може да кандидатства с проект, като няма ограничения във възрастта и може да участват частни лица или артистични организации. В журито за оценка на проектите влизат артистичният директор Светлана Куюмджиева, експертът по проекта Стефка Цанева, Манол Пейков от УС на фондацията, арх. Антоанета Топалова и икономистът Георги Стоев. Конкурсът ще е отворен до края на април, а на 18 май ще станат ясни и победителите.

Обявеният конкурс е втора фаза на дългосрочната стратегия за превръщане на “Капана” в квартал на творческите индустрии, чието начало бе поставено с през 2014г. През първия етап „Пловдив 2019“ субсидира 10 организации финансира целогодишния наем за развиване на различни дейности, свързани с творческите индустрии. В резултат на конкурса в Капана се откриха десет нови обекта: галерии, студия, ателиета, магазини.

Целта на дългосрочния проект „Капана – квартал на творческите индустрии“ е трансформирането на квартала и неговото развитие чрез култура и изкуство. Проектът е част от артистичната програма на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. и попада в клъстъра „Градски мечти“ за дългосрочни и устойчиви намеси в градска среда, преосмисляне и промяна на изоставени и забравени пространства и префункционализирането им за целите на културата.