“Нюрнбергските майстори певци” е премиерен спектакъл за самата Метрополитън опера и ще бъде гледан за първи път както в Ню Йорк и София, така и от любителите на оперното изкуство в цял свят.

Това става възможно, благодарение на преките сателитни излъчвания от сцената на Метрополитън опера. В България те започнаха тази есен и до момента протичат със забележителен успех в буквално претъпканите киносалони на Cinema City Mall of Sofia.

Организаторите на платформата - фондациите “Америка за България” и “МТФ Варненско лято”, осигуриха повторни излъчвания за всички постановки до момента и бързат да обявят едно наистина куриозно събитие - 6-часовата Вагнерова комедия “Нюрнбергските майстори певци”. Диригент - знаменитият Джеймс Ливайн. В ролите са Йохан Ройтер като Ханс Закс, Йохан Бота като Валтер, Анет Даш като Ева, Карън Каргил като Магдалена, Пол Апълби е Давид, Йоханес Мартин Кренцле дебютира като Бекмесер, а Погнер е Ханс-Петер Кьониг.

“Нюрнбергските майстори певци” заема особено място в творчеството на Вагнер. Това е единствената комедия сред зрелите му опери, както и единственото му произведение изобщо, чието действие се развива в точно определен исторически момент, а не в митологичен контекст. Това е и единствената опера, която Вагнер създава по оригинален сюжет, замислен от самия него. Действието се върти около реално съществувалата гилдия на „майсторите певци” – сдружение на поети и музиканти аматьори, по професия най-често занаятчии. „Майсторите певци” разработват занаятчийски тип разбиране за правенето на музика и създават сложна система за композиране и изпълнение на песни.

Операта ще бъде излъчена в Cinema City Mall of Sofia на 13-ти декември срещу 14-ти декември, събота срещу неделя, между 19 и 01 часа. Цената на билетите не е променена и остава както за стандартна постановка - 18 лева и 15 лева за ученици, студенти и пенсионери.

Отново през месец декември, но в ден сряда - тази и следващата седмица, могат да бъдат гледани повторенията на “Кармен”, за която билетите са вече изчерпани, и “Севилският бръснар” от Росини - една взривяваща продукция на Метрополитън с Изабел Ленард и Лоурънс Браунли, за която все още можете да намерите билети.

За всички, които в празничния декември искат да направят изискан подарък за едно наистина несравнимо преживяване, в продажба са пуснaти и билетите за януарските представления от програмата на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” - “Веселата вдовица” от Лехар и “Хофмановите разкази” от Офенбах. Можете да ги намерите на касите на Cinema City Mall of Sofia, както и да ги резервирате на уеб адрес cinemacity.bg и закупите най-късно три дни преди самото излъчване. Излъчванията на програмата “Метрополитън Опера: на живо от Ню Йорк” са със субтитри на български и английски език.

За “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”

“Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е програма, създадена през 2006 г. от Метрополитън Опера, един от най-престижните оперни театри в света. Програмата позволява на оперното изкуство от световна величина да достигне по-широка аудитория и да привлече нови почитатели. Днес прожекциите на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” се излъчват в над 2000 киносалона в 66 държави по света. Програмата пристига в България за първи път, благодарение на фондациите “Америка за България” и “Международен театрален фестивал Варненско лято” и в партньорство със Столична община, Британски съвет в България и Cinema City.

Тази програма на Метрополитън опера е уникална възможност хората да получат оперно преживяване от световна величина в по-интимната среда на киносалона, на достъпна цена, както и да прекарат незабравима вечер с цялото си семейство. Ако никога не сте ходили на опера досега, ето чудесна възможност да разберете защо това магическо изкуство владее въображението на поколения зрители.