Шекспировата трагедия “Макбет”, претворена от Верди, е първото от 10-те представления на Метрополитън Опера за сезон 2014/2015, които ще бъдат излъчени на живо у нас в рамките на програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”.

В ролята на Лейди Макбет публиката ще види една от най-големите звезди на съвременната опера - Анна Нетребко. Това ще се случи на 11 октомври от 19:50 в Cinema City Mall of Sofia, чрез сателитна симултанна връзка, която гарантира HD качество на картината и незабравимо преживяване на публиката.

„Макбет” е първата Шекспирова пиеса, която Верди адаптира за оперна сцена. Постановката на английския драматург Ейдриън Ноубъл от 2007 г., която българската публика ще има възможността да види за първи път, е дирижирана от носителя на награда „Грами” и главен диригент на Метрополитън опера - Фабио Луизи.

Вокалното и драматично предизвикателство на ролята на Лейди Макбет приема голямата звезда на съвременното оперно изкуство Анна Нетребко. В главната мъжка роля е световноизвестния баритон Желко Лучич, младият малтийски тенор Джоузеф Калея играе Макдъф, а бас-баритона Рене Папе се превъплъщава в ролята на Банко. И все пак, в този звезден каст най-ярко блести Анна Нетребко. За изпълнението й Ню Йорк Таймс пише: „Това е вечерта на Нетребко... Тя е истинска оперна звезда в най-добрия смисъл, с харизматична изразителност, на която е подчинен всеки детайл в изпълнението й.” Билетите за представлението у нас вече са в продажба на касите на Cinema City Mall of Sofia на цена от 18 лева, за ученици, студенти и пенсионери - 15 лева. Всички излъчвания на програмата “Метрополитън Опера: на живо от Ню Йорк” ще бъдат със субтитри на български и английски език.

“Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е програма, създадена през 2006 г. от Метрополитън Опера, един от най-престижните оперни театри в света. Програмата позволява на оперното изкуство от световна величина да достигне по-широка аудитория и да привлече нови почитатели. Днес прожекциите на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” се излъчват в над 2000 киносалона в 66 държави по света. Програмата пристига в България за първи път, благодарение на фондациите “Америка за България” и “Международен театрален фестивал Варненско лято” и в партньорство със Столична община, Британски съвет в България и Cinema City.

Тази програма на Метрополитън опера е уникална възможност хората да получат оперно преживяване от световна величина в по-интимната среда на киносалона, на достъпна цена, както и да прекарат незабравима вечер с цялото си семейство. Ако никога не сте ходили на опера досега, ето чудесна възможност да разберете защо това магическо изкуство владее въображението на поколения зрители.