На 27, 28 и 29 юни от 21.00 ч. публиката на Софийската опера и гостите на столицата ще съпреживеят на открито и за първи път пред храм-паметника „Св. Александър Невски” шедьовъра на руската класика, операта „Борис Годунов” от Модест Мусоргски.

Грандиозният проект е една нова идея на режисьора Пламен Карталов с участието на солистите, оркестъра, хора, производствените и техническите служби на Софийската опера. Специално за спектаклите пред историческия храм се изгражда огромна сцена и трибуни за публиката с 1 400 места.

Постановката на открито на „Борис Годунов” е важна част от културната програма на столицата и с нея ще бъдат тържествено чествани три значими годишнини.

На 18 май 2014 г. светът отбелязва 100 години от рождението на знаменития бас Борис Христов, но заедно с него посвещаваме постановката и на 85 години от рождението на Николай Гяуров, и двамата световно признати с превъплъщенията си в ролята на Борис Годунов.

През 2014 година се навършват и 90 години от освещаването на патриаршеския катедрален храм „Свети Александър Невски”. Отбелязването на трите годишнини с този уникален проект обещава да се превърне в истински празник за поклонниците на оперното изкуство, богато с традициите си и признато по цял свят. Постановката на „Борис Годунов” под звездното небе на София ще привлече и много туристи от чужбина, за които Софийската опера е един от най-ярките символи на съвременната ни култура. В новата постановка на открито главната роля се изпълнява от Светозар Рангелов и Мартин Цонев. Диригент e Константин Чудовски.

Билетите за постановката на „Борис Годунов” пред храм-паметника „Свети Александър Невски”, на цени от 10 до 100 лева, се пускат в продажба от 3 април. Могат да бъдат закупени от касата на Софийската опера и балет, както онлайн чрез сайта operasofia.bg и в разпространителската мрежа на Eventim.

Проектът е под патронажа на Министерството на културата и Столичната община и се осъществява благодарение на Обединена българска банка и „Софарма“.

Постановката на операта „Борис Годунов“ от Мусоргски е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.