Изложба от фотографии и документи, посветена на 100-годишнината от рождението на знаменития български бас Борис Христов, се открива на 9 април в 12.00 ч. в градинката пред „Кристал“ в столицата.

Софийската опера и балет е организатор на проявата, подкрепена от Министерството на културата и включена в календара на тържествата, посветени на юбилея на големия артист.

Изложбата съдържа портрети и фотоси от различни години и роли от сцени по цял свят, на които е пял Борис Христов. Непоказвани снимки от детските години на прочутия изпълнител се допълват от факсимилета на писма и документи. Сред тях са писмото, с което се съобщава за отпуснатата му стипендия за обучение в Италия от 1942, кръщелното свидетелство на певеца, студентската му книжка.

Малко известни фотографии от участията на хора на Софийската опера и балет в записа на „Борис Годунов“ в Париж през 1962 и от гостуването на хора и солистите на театъра с Борис Христов в главната роля в творбата на Мусоргски в Неапол през 1970 се допълват от благодарствено писмо до изпълнителя от диригента Асен Найденов по този повод. Снимките са от личния архив на Ваня Правчанска-Иванова – лична приятелка на певеца и автор на една от книгите за него.

Представена е програмата, която Софийската опера и балет посвещава на юбилея на Борис Христов със снимки от спектаклите по този повод. Сред тях се открояват предстоящата на 27, 28 и 29 юни премиера на „Борис Годунов“ пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ и повторното изпълнение на тетралогията на Вагнер „Пръстенът на нибелунга“ от 23-29 юли със световноизвестния диригент Кадзуши Оно. Пламен Карталов е режисьор на двете постановки.

Изложбата, посветена на 100-годишнината от рождението на Борис Христов е сред събитията в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за културна столица на Европа през 2019 година.