Първата самостоятелна изложба на Николай Стоянов 'По-учение'' представлява общ преглед на нещата, които той е създал през петте години обучение във Великотърновския университет.

Младият творец ще се представи на варненската публика с пластики и актова живопис. Творбите му са фигурни композиции, които контактуват със зрителя, всяка по свой собствен начин.

Част от работите, които ще бъдат показани са участвали и в други изложби, а има и такива, които ще бъдат изложени за пръв път.

Николай споделя, че се надява никога да не се повтори, понеже това би означавало, че е загубил автора в себе си. Затова и нещата му са толкова различни едно от друго, колкото е различен и всеки един ден от предходния.

С тази експозиция авторът се надява да направи своеобразна равносметка на наученото по време на обучението в старопрестолния град.

Откриване: Арт На Тъмно Зона, 13 декември, 18:30 ч.

Николай Стоянов е роден на 23 май 1988 г. във Варна. Средното си образование завършва през 2007 г. във варненската Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, след което е приет във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство (Скулптура). Съвсем наскоро, едва седмица преди първата си самостоятелна изложба, Николай се дипломира и като магистър по Изящни изкуства (Скулптура).

До момента талантливият скулптор е отбелязал присъствие в редица изложби и симпозиуми: в рамките на три поредни години (2009, 2010 и 2011 г.) участва в Годишната студентска изложба към Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет, Международен пленер „Вятър в мъглата“ в с. Равда (2011 г.), Първи и Втори младежки скулптурен симпозиум в гр. Цар Калоян (2011 г. и 2012 г.). Има две съвместни изложби в Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново: „Студио 4“ (2011 г.) и „Гледна точка“ (2012 г.). През юни 2012 г. Взима участие в Скулптурен пленер – студентска практика във Велико Търново. Участва и в съвместната изложба „Майстор, калфа и чирак“ по проект „Мини фестивал за съвременно изкуство“ на Арт група „Дупини“ – в Стара поща във Велико Търново (2012 г.) и в галерия „Гъбенски“ в Трявна (април 2013 г.).