През изминалия уикенд в курорта Златни пясъци бе представена прочулата се самостоятелна изложба на Генадий Иванов – Гендони: „Гендони – Модна графика и костюм“.

В специалното ново арт пространството на International Hotel Casino & Tower Suites бяха изложени 30 експоната от различни периоди от творчеството на автора – костюмни ескизи, проекти и илюстративни композиции, „Висока мода“ (Haute Couture), по-голямата част от които, изпълнени с темпера върху картон.

Гендони е един от малкото творци в днешно време, които представят изкуството на модната илюстрация. Повечето дизайнери изработват проектите си с графични компютърни програми или правят бързи скици – неброски. Именно затова изложбата на Гендони е един рядък и значителен феномен за културата. Смесицата от ръчно изрисувани костюми, авторски почерк, специфичен графичен стил, изваян детайл и релеф, представят на аудиторията ексклузивна възможност да се наслади на дизайнерските му проекти. Работите на автора са повлияни от полъха на Ориента, като има поставени костюми и в руски, и в арабски стил, представяни за модна къща в Бейрут.

„Аз съм привърженик на тезата, че цялата история на изкуството е пример за едно надграждане, което в днешно време размива очертанията между стилове, епохи и географски ширини, следвайки общата тенденция на заличаване на границите в глобален план. Творчеството ми и в трите си аспекта е доминирано от един реверанс към стилистичните характеристики на барока, сецесиона и ар деко...“  - така представя автора Гендони изкуството си.

Гостите на събитието бяха трогнати от изненадата, подарена им лично от автора Гендони - като специални гости на представянето на изложбата пристигнаха неговият близък приятел Маестро Калуди Калудов, заедно със своята съпруга - Ана Дитри.

Калудов е единственият български оперен певец, който от 1994 година е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия и до ден днешен се слави с неспирен възход по големите световни оперни сцени. Всепризнатият оперен певец изпълни няколко произведения, които допринесоха за пълното потапяне в съвършенството на детайлната модна илюстрация.

Повече за Генадий Иванов - Гендони

Гендони е артистичния псевдоним на Генадий Иванов. Той е роден в Стара Загора на 22 декември. Завършва Художествената гимназия в Трявна, със специалност интериор и „Моde Institut" в Мюнхен, със специалностите моден дизайн и костюмография. Изявява се като моден дизайнер, художник, костюмограф и сценограф. Познат на варненци като автор на сценичния дизайн  и костюмите на балета „Лешникотрошачката” във Варненска Опера. Работи по проекти за театрите в Триест и Любляна, за Балето ди Милано, за шоу-програми на германската телевизия ARD, като дизайнер на модни колекции, костюмограф на филмови продукции, автор на сценични решения за Старозагорската опера. С негови облекла могат да се похвалят кралски особи от Испания и Балканския полуостров, оперни прими, филмови и поп звезди.