На 4 юни в галерия  „Юзина” беше официално открита изложбата „Объркана комуникация” на Георги Янков – професор по „Плакат и визуална комуникация” и носител на редица награди.

Десислава Монева, арт директор на галерията приветства гостите с добре дошли и даде думата на куратора – проф. Свилен Стефанов и на проф. Иван Газдов, които представиха изложбата.

Събитието уважи Н.Пр. Марси Рийс – посланик на САЩ в България заедно със своята майка. Сред гостите бяха и редица представители на културни, академични, бизнес и светски среди, сред които: проф. Мая Богданова. Проф. Любомир Стойков, проф. Христо Кафтанджиев, Мая Косева и съпругът й, дизайнерката Веселка Крачунова моделът и актриса Гери Дончева, чаровната синоптичка Деси Банова, Ерол от „Уикеда”, топ гримьорът Кирил Чалъков и др.

Класически авангардната изложба-инсталация на проф. Янков показва различни обекти, всеки от които притежава и естетически качества. Чрез комбинация от светлина, звук и интересни материали изложбата акцентира върху формата на общуване и нейното значение. Ето какво споделя и самият автор за изложбата:

“През последните години съвсем се объркахме в начина си на общуване. Комуникацията преминава много повече през телефони, компютри, съответно – Фейсбук, Скайп и др. – уж споделяме, но повърхностно. А споделянето в тълковния речник означава нещо друго – да разкриваш свои съкровени мисли, чувства пред друг, за да получиш съчувствие, съвет. Оказва се, че формата на споделяне променя съдържанието.”

В изложбата „Объркана комуникация” художникът показва набор от елементи, сред които: надиплени завеси от метал, прорязани от светлини и най-неочаквано от стари ножици; едновремешни картонени куфари (останали от родителите на автора), чиито капаци сами се повдигат и периодично аха да се отворят, но вместо това се захлопват – като асоциация с късата памет за миналото; дългогодишно използваното ч̀ело на вуйчото на художника (също професор), документиращо едновременно чрез своята нетленност и епидермалния лазерен лъч цялата нестройна и дисхармонична човешка комуникационна заблуда; картини с многобройни светещи очила, символизиращи, масовото зомбиране в социалната мрежа, където по думите на проф. Янков: „всички си слагаме тъмни очила”.

Както в армията, така и в изкуството авaнгард не може да съществува без ариергард. Но в класически авангардната изложба „Объркана комуникация” на проф. Янков, контрапунктуалният ариергард не е в изкуството, а в зрителите, плуващи в бульона на обърканост не само в комуникациите.

Изложбата-инсталация „Объркана комуникация” ще бъде в галерия „Юзина” до 24 юни.

ВСИЧКИ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК:

Откриха изложбата ''Объркана комуникация'' на Георги Янков