Почетният консул на Кения в България, Г-н Ивайло Дерменджиев, откри изложбата „Изкуството за Кения” на Христо Габеров по случай 50 години от обявяване на независимостта на Република Кения.

Експозицията е част от Дни на кенийската култура в Галерията за модерно изкуство.

България няма официално дипломатическо представителство в Кения, но страната ни е сред малкото европейски държави, в които Кения е излъчила свои Почетни консули. Консулството съществува от 1 декември 2010 г.



Прекосявайки Африка с велосипед (16 500 км през 23 държави на три континента за 300 дни), българският артист и пътешественик Христо Габеров е запечатал на своите платна народа и природата на Кения, които са нейното най-голямо богатство.



52 картини и рисунки, изпълнени с техниките молив, акрил, масло и релеф с пясък, разкриват колорита на този мистичен континент. С голяма емоция към детайла, художникът претворява красотата на различни култури, пъстра фауна от антилопи, леопарди, слонове, образи на горди и красиви масаи.



Христо Габеров е роден в Кърджали през 1973 година. Завършва изящни изкуства, специалност живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Член е на Съюза на българските художници от 2000г. През годините участва в много групови и самостоятелни изложби. Негови творби са собственост на частни колекционери от Португалия, САЩ, Холандия, Южна Африка и др.

На 2-ри септември 1999г. художникът Христо Габеров, заедно с пътешественикът Володя Сорокин, предприемат пътуване с колела до Южна Африка под егидата на Атлантическия Клуб. Те минават през Близкия Изток – Турция, Сирия, Йордания, Израел, Палестина, Египет – 5 500км за два месеца и половина. Прелитат разстоянието от Кайро до Найроби, Кения. След това отново на колела преминават през Кения, Танзания, Малави, Мозамбик и Зимбабве до Южна Африка – общо 7 000км. Пътешествениците се връщат обратно в Европа със самолет от Йоханесбург до Лисабон. Отново тръгват с колелата, навъртайки 4 500 км. из Европа - през Португалия, Испания, Андора, Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Италия, Словения, Хърватска, Сърбия и най-накрая България. Не са имали спонсори за осъществяване на дългия си преход, а всеки от тях е разполагал с по 1000 долара. За 300 дни велосипедистите навъртат 16 500 км. през 23 държави на три континента и се завръщат в София на 16 юни 2000 година. След всичко това, Христо претворява своите преживявания в поредица от картини с африкански сюжети.



„Пътуване във времето и пространството е мечта на много хора. Христо Габеров успява да премине и през двете, като първо прекосява Африка на велосипед, а след това ни повежда в магическите пространства на този мистичен континент, чрез пластичния език на живописта и рисунката. Кения е една от страните, които най-силно го впечатляват най-вече с това, че там е видял на живо тези високи, горди и красиви масаи,съхранили културата си в невероятните багри на африканския колорит. Неговите антилопи, леопарди, слонове и други прекрасни животни се преплитат в картините му като сюрреалистични колажи на един вълшебен сън. Всички ние, които гледаме през очите на Христо Габеров, преминаваме в един друг свят - свят на чистата радост и възхищение от многообразието на живота. С прецизната си рисунка и пластична живопис, Габеров поставя пред зрителя своя обектив, през който е видял и преживял Африка.”
Владимир Чукич