Изложба, посветена на 25-ата годишнина на Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на ЕП, беше открита на 16 декември в Народния театър „Иван Вазов“.

Наградата се присъжда ежегодно от Европейския парламент на някои от най-големите борци за правата на човека в световен план. Изложбата, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България, проследява жизнения път и постиженията на всеки един от лауреатите досега. Изложбата ще бъде достъпна до 28 декември непосредствено преди, по време на и веднага след постановките в програмата на Народния театър.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е един от най-ярките примери за това как ЕС присъства на международната сцена, изразявайки своята подкрепа за изключителни личности, борещи се срещу неправдата и потисничеството. През 2013 г. се навършват 25 години от първото присъждане на отличието, което през 1988 г. беше връчено на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко. Тазгодишният лауреат е 16-годишната ученичка Малала Юсуфзай от Пакистан.

За първи път носител на наградата е предложен от български представител в Европейския парламент и за втори път в историята на отличието членовете на Председателския съвет гласуват с пълно единодушие. Мариела Баева, член на Европейския парламент през периода 2007-2009 г., която е взела дейно участие в номинацията на Малала Юсурфзай, сподели думите на лауреатката, с които се обръща към представителите на Европейския парламент: „Искам да бъда честен политик“.

Тя получи наградата заради активната си борба за даването на възможност на момичетата да посещават училище. Малала преживя опит за убийство от страна на талибаните миналата година. В речта си пред Европейския парламент, младата пакистанка посочи, че силата на една страна не следва да се измерва чрез въоръжението на нейната армия, а чрез броя образовани хора. Малала се застъпи специално за всички деца, които не посещават училище.

За Наградата „Сахаров“

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е учредена през 1988 г. в чест на руския ядрен физик и активист за правата на човека Андрей Сахаров. Тя е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за постижения в областта на правата на човека и е израз на признание и морална подкрепа за лауреатите в борбата за техните каузи.

Наградата се връчва на отделни лица и сдружения: дисиденти, политически лидери, журналисти, адвокати, активисти на гражданското общество, писатели, лидери на малцинства, активисти за мир и дори ООН като организация. Това е награда преди всичко за свободата на изразяване, защитата на правата на малцинствата, зачитането на международното право, развитието на демокрацията и прилагането на принципите на правовата държава.

Наградата „Сахаров“ и премията от 50 хиляди евро се връчват официално на пленарно заседание на ЕП в Страсбург в края на всяка година.

ЕС на международната сцена

В последните десетилетия ЕС все по-отчетливо присъства на международната сцена, като разпространява своите ценности, подкрепя защитата на правата на човека и демокрацията и участва активно в справянето с все по-честите хуманитарни кризи. Нещо повече, ЕС се стреми да използва по-ефективно своите инструменти в областта на външната политика, за да гарантира оптимални резултати от своето влияние в международните организации и да поеме водеща роля при справянето с текущите и бъдещите международни проблеми.