Малко преди официалното откриване на първата самостоятелна изложба в София най-обичания италиански художник Атос Фачинкани сподели, че би нарисувал столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Желанието му е продиктувано от очарованието и гостоприемството на столицата на България.

Атос Фачинкани открива за първи път изложба в Югоизточна Европа и то в София днес, 2-ри септември, в галерията „Париж-Москва”.

Сред популярните личности, които са позирали през годините на Фачинкани са били Кърк Дъглас, Ким Новак, Алберто ди Монако, както Дейвид Линч, Лучано Павароти и Фарнк Синатра. С повечето от тях той е запазил и до днес добри приятелски отношения.

23 картини ще представи Атос в София, като изненадата ще бъдат две платна с чисто български пейзажи – Народният театър „Иван Вазов” и храм-паметника „Александър Невски”. 62-годишния художник ги е направил специално за изложбата, а публиката ще ги види с много цветове и светлина.

„Моя начин на рисуване,  е както да рисуваш фигура в студио. За това моя пейзаж е едно преоткриване, идва от реалността, а после рисувам в студиото. И да споделя, че това идва от съня. Аз не съм пейзажист, а съня ми носи картините”, споделя Атос Фачинкани. ''Вие българите сте много шармантни и интересни”, допълни той.