Днес във Vivacom Art Hall ще бъде открита изложба на най-добрите фотографии от 11-ото издание на ежегодния конкурс „БГ Прес Фото”.

По време на събитието, в 18 часа, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова лично ще поздрави отличените от престижното международно жури.

Изложбата, която може да се види до 27 март, ще представи селекция от 150 от най-интересните снимки от конкурса, в който участваха близо 1700 фотографии от 96 автора. 

Националният конкурс и изложбата на българска фотожурналистика БГ Прес Фото тази година акцентира върху съвременната документална и концептуална фотография. Основно внимание се отделя на младите фотографи и фотоисториите. Зададени са нови критерии за качество, които могат да бъдат изпълнени само от модерно мислещи и професионални автори с чувствителен поглед към своето съвремие.

Най-добрите снимки и истории измежду постъпилите близо 1700 фотографии бяха избрани от престижно жури с международно участие. На 2-ри март журираха Валентина Петрова (Асошиейтед Прес), Звездан Манчич (Център за развитие на фотографията, Белград и „Прес Фото Сърбия”), Никола Лаутлиев (Международни фотографски срещи - Пловдив), Евгени Димитров (агенция Булфото) и председател - Георги Георгиев - Джони. След това своите точки изпратиха по интернет и проф. Кенет Корбе (Държавен университет на Сан Франциско), Селина Дълнъп (фоторедактор на сп. „Иконъмист”), Младен Антонов (фоторедактор на бюрото на Агенция Франс-Прес във Вашингтон), Светлана Бахчеванова (фотожурналист, организатор на конкурса Fotoevidence), Дийн Кокс (фотожурналист на свободна практика и преподавател) и Джейсън Ешкенази (фотограф на свободна практика, куратор на Бурса Фото Фест).

На откриването днес ще присъства лично Дейвид Алън Харви – значимо име в световната фотография, автор на „Нешънъл Джиографик” от 40 години, член на агенция „Магнум” и създател на списанието за съвременна документална фотография BURN MAGAZINE, който ще представи оценката си за участващите в конкурса. Събитието ще бъде водено от Александра Гюзелева – Шани.