За пета поредна година централния площад на Банско “Никола Вапцаров” беше омагьосан от чара на класическото изкуство, представено от най-добрите български оперни звезди под открито небе.

По традиция всеки последен уикенд на август Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско и Монте Мюзик обединяват усилията си, за да представят класическо изкуство на високо ниво. Независимо, че лятото не е най-силния сезон за красивото планинско градче, всяка фестивална вечер площадът му се изпълваше до краен предел, а публиката притихваше под звуците на най-красивите класически произведения.



За откриването на фестивалът организаторите избраха “Жизел”. Балетът по музика на Адолф Адам, постановка на Държавна опера Русе, беше по-красив и въздействащ под открито небе и в изпълнение на брилянтите солисти Весела Василева, Даниел Тичков,Светослав Малинов и Галина Христова. И след като в първата фестивална вечер зрителите усетиха силата на истинската любов на Жизел, която, превърнала се в дух, спасява любимия си от безмилостната кралица на вилисите Мирта, във втората страдаха за невъзможната любов между трубадура Манрико и красивата Леонора, предпочели смъртта пред това да не са заедно.

Естествено, това е част от сюжета на операта “Трубадур” от Джузепе Верди, поставен отново от една от най-добрите български опери – русенската. Диригентът Маестро Найден Тодоров, солистите Даниел Дамянов, Димитрина Райчева, Даниела Дякова, Александър Крунев и Ивайло Джуров, хорът и оркестърът на Държавна опера Русе накараха жителите и гостите на Банско да се почустват специални в съботната вечер, имайки удоволствието и привилегията да станат част от неповторимата магия Банско Опера Фест.



По повод тазгодишния юбилей на фестивала организаторите добавиха нов акцент в програмата – съботно матине за по-младата публика, адаптирано на български. Независимо от силното планинско слънце постановката на Благоевградската камерна опера “Бастиен и Бастиена” развълнува публиката и я изправи на крака.



Банско Опера Фест 2014 вече е в историята, а почитателите на културния фестивал и неговите организатори вече гледат към 2015 г., когато отново всички ще се съберат под открито небе за най-красивия класически форум в полите на планината.