Вчера в Галерията на открито в Градската градина пред Народния театър бе открита изложбата на младия фотограф Здравко Йончев, която представя забравената архитектурна красота на старите минерални бани в Овча купел, Горна баня и Банкя.

Изложбата, която може да бъде разгледана до 10 септември, обхваща 30 платна с общо 37 снимки.

Уникалните кадри, заснети и обработени с помощта на специфична фотографска техника, са подкрепени с исторически факти и пренасят зрителя в атмосферата на западащите, но прекрасни балнеолечебници на София.


Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 и ще се проведе в периода, в който международното жури ще вземе окончателно решение кой български град ще вземе тази титла.

Вдъхновен от уникалната постройка, през есента на 2013 г. фотографът Здравко Йончев заснема банята в Овча купел. Желанието му е да я покаже на повече хора и да ги накара да си я представят не само в миналото, но и в бъдещето. Излезли на бял свят, снимките се разпространяват светкавично в социалните мрежи и медиите. Следва заснемането на баните в Горна баня и Банкя, като изрична подкрепа за целта оказва единствено местната администрация в Банкя.

Изографисани и многоцветни плочки, потънала в зеленина остъклена тераса, овални сводове, римски колони, фантастични входни зали, зали с басейни и още много разкриват тези първи по рода си фотоси на баните. Снимките бързо набират популярност онлайн, предизвикват дискусии и дават надежда за възраждане на баните и за възможността някой ден всички да можем да ги посетим.

Баните на София са сред уникалните културни и архитектурни обекти на столицата, но пазят също така и потенциала си като балнеолечебници. София е една от най-богатите на минерални води столици в света. Градът възниква и се развива благодарение на минералните си извори с лечебни свойства, за които има писмени данни от преди 2400 години. Особен разцвет София (Улпия Сердика) претърпява по време на римското присъствие около II век сл. Хр., когато се превръща в център на политически и културен живот. Император Константин Велики я е наричал „Моя Рим“ и е искал да я превърне в столица на Източната Римска империя.