За пета поредна година оперният фестивал под открито небе “Банско Опера Фест” ще очарова със заглавия и перфектен подбор от класически произведения.

Мероприятието стартира на 29-ти август от 20:30 ч., когато Държавна Опера Русе представя световноизвестният балет “Жизел” по музика на Адолф Адам и либрето на Теофил Готие. Постановката и режисурата са на доайена на българския балет Петър Луканов, а в ролите ще са Весела Василева, Даниел Тичков, Светослав Маринов, Галина Христова и др.

Следващият ден на фестивала започва в 11:30 ч. с един съвременен прочит на едноактната опера от Моцарт “Бастиен и Бастиена”, поставена от Камерна Опера Благоевград. Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков, а в нея участват солистите Теодора Петрова, Пламен Папазиков, Диан Георгиев, Гергана Янчева и оркестъра на Камерна Опера Благоевград.

Във втората вечер на фестивала, Държавна опера Русе ще представи легендарната опера от Джузепе Верди “Трубадур” под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и режисьорската работа на Асен Шопов. Солисти са големи имена от ранга на Калуди Калудов, Димитрина Райчева, Александър Крунев, Даниела Дякова, Ивайло Джуров, Георги Мокриев и др.

Петото издание на оперния фестивал отново ще бъде на централния площад „Никола Вапцаров“ в град Банско с вход свободен за всички желаещи да се насладят на магията на оперното изкуство и балета.