Нана Гладуиш откри център за помощ на жени с рак на гърдата в центъра на София.

Журналистката, която също страда от коварната болест, е изложила в офиса своите перука и протези за гърди и е готова да ги дари на онкоболна, която не може да позволи да си купи собствени.

Нана обясни, че нейната перука от естествено дълга коса струва 700 лева, докато държавата отпуска едва 100 на нуждаещите се. Подобно е положението с епитезите, за които здравната каса дава 130 лева, пише ''Всеки ден''.

„Знам какво е да си лягаш до мъжа си без коса, без вежди и затова искам да помогна на дамите като мен напълно безвъзмездно", обясни благородният си жест Гладуиш.

Във фоайето на центъра централно място заема снимка на бащата на Нана, отишъл си също от рак, както и на нейна съмишленичка, починала от ужасното заболяване това лято.



„Двете с нея искахме да направим такъв център, за да помагаме с каквото можем на сестрите си по съдба", обясни през сълзи водещата на „Съдебен спор".

Тя сама е написала и редица брошури с информация за рака на гърдата, които раздава в центъра без пари. Част от тях са преводни, част пък са с текст, който съм писала сама, въз основа на преживяванията и информацията от интернет, обясни Гладуиш.

„Това, което най-много ме натъжава е, че болните все очакват някои да им поиска нещо и най-вече пари за лечението. Това не бива да е така, затова аз правя всичко това напълно безплатно", уточни Нана, която разчита на труда на доброволци, които да й помагат.

Желаещи се обаждали от цялата страна. От болни получила много перуки, протези и други аксесоари за прикриване на липсващата коса и гърда.

„В лудостта си, когато разбрах, че могат да ми отрежат едната гърда, мислех да си махна и другата, за да има някаква симетрия. Така се чувстват още стотици жени, които имат нужда от помощ и съчувствие", разказа телевизионерката.