Актьорът Христо Мутафчиев, който е и председател на Съюза на артистите в България, представи на зрителите и гостите на международния кинофестивал „Златната липа“ в Стара Загора филма „Миграцията на паламуда“.

След прожекцията на филма публиката посрещна на крака и с аплодисменти Христо Мутафчиев и младия актьор Владимир Зомбори.

„За съжаление, „Миграцията на паламуда“ беше последен филм за моя колега и приятел Велко Кънев. Той можеше да бъде последен и за мен. Днес съм щастлив, че имам възможност да бъда част от първото издание на новия форум за европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора. Благодаря за позитивното отношение към новото българско кино. То има нужда от вашата подкрепа“, каза Христо Мутафчиев пред препълнената зала на операта в града на липите.

"Миграцията на паламуда” е съвременна българска комедия, която разказва за двама бащи и техните синове, които се борят с живота „като прасета с тикви". Начините, по които оцеляват двете двойки, са рядко срещани и много комични. Когато в края на филма те стигат точно там, откъдето са тръгнали, всъщност до никъде, вместо с униние, те се изпълват с упование и сила, защото са заедно и се подкрепят и обичат, а миграцията на паламуда от Черно море в река Янтра е факт, и догодина в реката „ще бъка от паламуд". „Миграцията на паламуда" е филм за човешката надежда, колкото и нелепа да изглежда тя понякога.

Екипът на филма "Миграцията на паламуда" е впечатляващ. Режисьор и сценарист е Людмил Тодоров, познат на българските зрители с филми като "Любовното лято на един льохман", "Емигранти" и "Шивачки". Оператор е майсторът с международно признание Рали Ралчев.

В главните роли са Христо Мутафчиев, Ицко Финци, Стефан Вълдобрев и Велко Кънев (1948-2011). Ролите на по-младите герои във филма се изпълняват от дебютанти в киното и млади надежди като Владимир Зомбори, Никола Стоянов и Александър Сано. В женските роли са Гергана Стоянова, Анастасия Неделчева и Ирина Първанова.

„Миграцията на паламуда“ е първата българска кино лента, която беше прожектирана на дебютното  издание на международния филмов фестивал „Златната липа“, който  се провежда в гр. Стара Загора от 1-ви до 5-ти юни с подкрепата на община Стара Загора.

Кметът на община Стара Загора г-н Живко Тодоров и  директорът на фестивала „Златната липа“ г-жа Магдалена Ралчева разговаряха с председателя на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев  за очакванията и перспективите пред кинофестивала „Златната липа“  и за значението на новото българско  кино в него. Първото издание на „Златната липа“ е само първата  крачка към една нова традиция за новото европейско кино. Желанието на община Стара Загора и на организаторите на фестивала е да се работи за разгръщането и популяризирането на европейското кино. Българските актьори и българското кино, което е във възход през последните няколко години, ще имат още един форум да мерят сили с колегите си от други европейски държави, стана ясно след тристранната среща.