Изложбата "Нови гледни точки в китайското съвременно изкуство", която се открива официално днес, представя 22 творби от 22-ма художници - представители на три поколения, работещи в различни жанрове: живопис, скулптура, фотография, инсталация, дизайн.

“Това е най-голямата групова изложба на китайско съвременно изкуство, показвана някога в Източна Европа. Разбира се, това не означава, че тя изчерпва художествения живот в Китай, но показаното е негова важна и значима част. Вярвам, че в контакта си с тези бликащи от живот, разнообразни творби, публиката ще придобие по-пълна представа за съвременното китайско общество” - казва Син Донг Ченг, куратор на изложбата, с която днес стартира паралелната програма на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary, издание второ.

България е първата европейска държава, в която “Нови гледни точки в китайското съвременно изкуство” ще бъде показана, а София - първата спирка в европейското турне на изложбата.

Нейните експонати пристигнаха в България по-рано тази седмица и бяха подредени във VIVACOM Art Hall за 48 часа. Специалните контейнери, в които 22-те работи пътуваха от Китай до Европа, тежат общо 1500 килограма. По-голямата част от творбите са живопис и скулптура, има фотографии и инсталации, една от които използва лазер и машина за дим. Огромна доларова банкнота отдалече изглежда като картина, а приближавайки се, разбираме, че е бродерия. За първи път цялата изложба ще бъде видяна днес след 18:30 часа, когато е официалното й откриване.

“Пространството на VIVACOM Art Hall е неузнаваемо. Син Донг Ченг успя да нареди подвижните стени на залата сякаш с поглед. Без предварително подготвена скица къде ще бъдат поставени отделните експонати, той изчака работите да бъдат разопаковани и за два дни подреди на най-точното място всяка една от тях, възползвайки си оптимално от подвижните модули на изложбеното пространство”, споделят организаторите на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary.

Син Донг Ченг ще остане у нас няколко дни, за да изнесе и лекция във VIVACOM Art Hall на 18 април, четвъртък, както и за да разходи посетителите на изложбата няколко часа преди това, разказвайки своята гледна точка за 22-те работи. Заедно с него, за откриването на “Нови перспективи в съвременното китайско изкуство” утре в България пристигат четирима от художниците, участващи в изложбата, и трима журналисти от най-важния всекидневник в Хонгконг и най-популярното списание за изкуство в Китай.

Снимки: Иван-Александър Иванов