Мачът от втория кръг на "Уимбълдън" между най-силната ни тенисистка Цветана Пиронкова и световната №1 Мария Шарапова (Русия) ще се доиграе днес в 15,00 часа българско време.

Срещата бе прекратена във втория сет поради липса на достатъчно светлина на корта. Началото на двубоя на Корт №1 се забави заради дъжда над Лондон. Шарапова е по-близо до победата, като води с 7:6 (3), 3:1 в резултата. Българката изигра отличен първи сет, в който опря до стената именитата си съперничка, но пропусна 5 сетбола, включително 3 поредни в 12-ия гейм при сервис на рускинята. В крайна сметка, шампионката от 2004 година успя да спечели първия сет след тайбрек, а във втория реализира пробив в четвъртия гейм, който я доближава още повече до победата.

Цвети, която няма спечелен сет в трите мача между нея и Шарапова преди днешния, достигна до полуфиналите на "Уимбълдън" през 2010 година и до четвъртфиналите през 2011.

Двубоят започна с чудесен откриващ сервис-гейм за Пиронкова - 1:0 в полза на 24-годишната пловдивчанка. Цвети притисна Маша още в първия сервис-гейм на рускинята и при 30:40 стигна до първа точка за пробив. С безмилостна атака Шарапова я отрази, но при следващата точка с отличен уинър Пиронкова си спечели нов брейкпойнт. След ново чудесно разиграване за българката пробивът стана факт - 2:0. Последва страхотен сейрвис-гейм на нула и 3:0 за Пиронкова - великолепно начало за нашето момиче.

С гейм на нула шампионката на "Ролан Гарос 2012" спря серията на противничката си и намали резултата на 1:3. Пиронкова обаче продължаваше да играе прекрасно и бе безпощадна в следващото си подаване - 4:1. Двете тенисистки си размениха по още един гейм, а при 5:2 за Пиронкова се стигна до 30:40 в подаването на Шарапова - сетбол за Цвети. С мощна игра Шарапова спаси точката за пробив и след това спечели гейма си - 3:5. Цвети сервираше за сета и подаването й започна отлично - 30:0. Опряна до стената обаче Шарапова спечели 3 поредни точки и при 30:40 получи първия си брейкпойнт в срещата. Със страхотен удар от бекхенд Мария успя да пробие и намали изоставането си на 4:5.

Десетият гейм започна като по поръчка за Шарапова, която поведе с 40:0. Цвети обаче не се предаде и стигна до 40:40. Последва форхенд в аут на Шарапова и това означаваше втори сетбол за Пиронкова. След дълго разиграване при следващата точка обаче Цвети не издържа и изкара бекхенда си в аут - отново равенство. Шарапова се измъкна и изравни - 5:5.

С лесно спечелен сервис-гейм след това Пиронкова спря серията на Шарапова от три поредни гейма и отново излезе напред в резултата - 6:5. В 12-ия гейм Пиронкова бе много близо до пробива. Стигна се до 0:30, а веднага след това Шарапова направи двойна грешка - 0:40 и нови три, този път поредни, сетбола за българката. Със серия от мощни сервиси обаче рускинята отрази и трите сетбола, излезе от трудната ситуация и се добра до тайбрек.

Тайбрекът започна с кошмарна грешка на Пиронкова, която от повече от печеливша позиция при празен корт изкара топката в аут. Шарапова бе безмилостна при свой сервис и набързо поведе с 3:0 точки. Пиронкова намали на 1:3, но със страхотен уинър от форхенд Шарапова дръпна с 4:1. При 6:1 Цвети спечели две поредни точки, но не успя да стори нищо повече и първият сет бе за 25-годишната руска тенисистка.

Вторият сет започна с убедителен сервис-гейм за Шарапова, но Пиронкова също бе отлична в откриващото си подаване и изравни за 1:1. В четвъртия гейм обаче нашето момиче се пропука. Стигна се до 30:40 - брейкпойнт за Шарапова. Последва топка на линията след удара на Пиронкова и равенство, но уинър от форхенд на Шарапова донесе на рускинята нов брейкпойнт. При следващата точка форхенд в мрежата на Пиронкова донесе аванс от 3:1 за Шарапова и шансовете на пловдивчанката за обрат и победа значително намаляха.

Източник: