Херцогинята на Кеймбридж Катрин не успя да се представи на нужната висота с първата си публична реч като член на кралското семейство, коментират читатели на британските таблоиди. Въпреки че според медиите съпругата на принц Уилям е била убедителна и спокойна, доста англичани смятат, че тя не е била достатъчно подготвена за самостоятелната си изява.

Речта на Катрин пред служители и доброволци, които помагат на деца с животозастрашаващи заболявания в центъра Трийхаус в Ипсуич, Източна Англия, чиито патрон е тя, продължи по-малко от три минути. Херцогинята явно беше научила словото си наизуст, но въпреки това непрекъснато гледаше в бележките си. Лошо впечатление на британците направили и дългите паузи между изреченията и равната интонация на херцогинята.

"Съжалявам единствено, че Уилям не може да бъде тук днес, щеше да му хареса. Едно негово мнение, което споделям, е, че чрез екипна работа може да се постигне много", заяви Катрин. Тя допълни, че хосписът "далеч не е клиника, депресиращо място за болни деца", а е "дом".

"Днес отново видях, че Трийхаус е въплъщение на семейството и забавлението. За мнозина това е дом, спасително въже, което позволява на семействата да живеят толкова нормално, колкото е възможно", завърши херцогинята, след което получи бурни аплодисменти.

"От речта й аз разбрах само, че е благодарна, че са я поканили, че Уилям й липсва и че центърът не е клиника, а дом. И за тези три минути трябваше ли толкова често да си гледа записките? Не е за вярване... Изглеждаше толкова неестествена и превзета. Можеше да се постарае повече", смята един от читателите на британската преса.