За шеста поредна година конкурсът “Жена на годината” на сп. Grazia събра 60 номинирани дами и техните партньори и приятели на пищна церемония във Военния клуб в София.

Всяка година списанието отличава най-добрите дами в 12 основни категории – мода лица, мода дизайнери, сцена актриси, сцена музика, спорт, изкуство, тв шоу, тв публицистика, тв актриси, бизнес, политика и общество.

Във всяка категория списанието номинира по 5 участнички в зависимост от заслугите им към обществения живот през последната година.

На 11 декември Военният клуб се превърна в сцена на елегантността и красотата. 60 ексклузивни номинации осмислиха вечерта, която се проведе със специална мисия – за "Повече толерантност навсякъде”.

Водещи на събитието бяха Михаил Дюзев и Орлин Павлов, които се постараха темпото да е с необходимия заряд, шегувайки се с номинираните и публиката. Скоро след началото, на сцената беше извикана и първата победителка. В категория мода дизайн фаворитка стана Димка Шаламанова. Тя беше поздравена от сцената лично от пластичния хирург Ангел Енчев, който от своя страна пристигна на церемонията с приятелката си Теди Велинова и брат си Невен.

В категория "мода лица" с равни гласове победителки станаха моделите Глория Петкова и Джия Лазарова, които блеснаха във Военния клуб в компанията на свои приятели модели, в това число и миналогодишната носителка на наградата Кристина Милева.

Авторката Людмила Филипова грабна стаутуетката в категория изкуство, преборвайки четири достойни съпернички.

В категория политика абсолютна фаворитка беше Меглена Кунева.

Последваха две специални награди – за „Естествена красота”, връчена на актрисата Теодора Духовникова, която пристигна на церемонията с дъщеричката си.

Втората специална награда беше връчена на организаторката на „Нощ на музеите и галериите” в Пловдив - Веселина Сариева.

Валя Войкова от „Хрътките” по bTV спечели безапелационно в категория тв публицистика, а за да я зарадва с наградата на сцената излезе симпатичният кулинарен експерт от Италия - Лео. Целият екип на „Хрътките”, начело с продуцента Ралина Тропанкева, също беше в залата, за да подкрепи Валя.

Победителката в категория бизнес е Десислава Олованова, а в категория общество Иванка Шалапатова.

В категория "сцена актриси" читателите гласуваха за Стефка Янорова, която получи наградата си от филмовия продуцент Лес Уелдън. Лес беше в залата в компанията на приятелката си – актрисата Диана Любенова.

Мира Добрева от „Денят отблизо” по БНТ беше избраничката на публиката в категория тв шоу програми. Мира пристигна на церемонията в компанията на съпруга си – продуцента Жоро Торнев, а наградата й бе връчена от хореографа Памбос Агапиу.

Кулминацията на вечерта предизвикаха момичетата от националния ансамбъл по художествена гимнастика, които бяха абсолютни фаворити в категория спорт. С тях на сцената излезе треньорът им Илиана Раева, която благодари за честта и прие стауетката си от световния шампион по класическа борба Елис Гури. Залата стана на крака и аплодира дълго златните момичета, което предизвика сълзи в очите им.

Певицата и жури в X Factor Мария Илиева грабна статуетката в категория музика и благодари с видеопослание, в което заяви, че тази награда е като специален знак за нея, тъй като идва точно в момент, в който тя празнува своите 10 години на сцената.

В категория тв актриси честта да спечели вота на публиката се падна на завърналата се легенда на българското кино Ваня Цветкова. Съвсем естествено Ваня се превърна в основен акцент на церемонията, тъй като повечето от призьорите се обръщаха към нея от сцената с поздрав по повод завръщането й на роден екран.

Специалната награда „Работеща майка” отиде в ръцете на радиоводещата Милена Златкова от „Тройка на разсъмване” по радио Витоша, която тази година стана донор на яйцеклетки, сякаш за да докаже, че единственото, което си струва да бъде правено, е това, което правим за другите. Призът й беше връчен от многодетния баща – танцьора на салса Алфредо Торес, който се качи на сцената с три от децата си. Милена благодари на екипа на фондация „Искам бебе” за силната година, посветена на донорството на яйцеклетки.

В духа на мисията на вечерта, списанито връчи и една специална награда „Посланик на толерантността” на девет жени, които с дейността си постоянно доказват, че мултикултурността е възможна на много нива и най-вече, когато работи в полза на благотворителността. На сцената бяха поканени дамите от Борда на Международния женски клуб и лично президента Валя Батиста, благодарение на чиито усилия, най-значимото от които е Годишният благотворителен базар, през последните години България изглежда като по-светло място.

Вечерта завърши с атрактивно изпълнение на Преслава Пейчева и група „Те”, които направиха премиера на новия си сингъл „С теб танцувам” и кавър върху хита на Ищар - Horchat Hai Caliptus.

Сред гостите на церемонията бяха актрисата Бойка Велкова, председателят на СЕМ Гого Лозанов и половинката му Галя, Милена Фучеджиева, певицата Миленита, триото „Сентиментъл Суингърс”, тв водещите Елена Розберг и Ивелина Павлова, актрисата Яна Маринова, актьорът Стефан Рядков в ролята на Евгени Минчев и търсещият нова съпруга бизнемен Христо Сираков.

Повечето от връчващите награди бяха известни чужденци, пребиваващи в България, чието присъствие допълнително подчерта каузата на вечерта.

Вижте снимки от събитието във фотогалерията:

Сп. Grazia раздаде наградите “Жена на годината 2011”

Снимки: Bulphoto