Подземните босове Поли Пантев и Георги Илиев (шеф на ВИС-1) са били застреляни с оръжия, като задържаните при акцията „Гранатометите".

„Тези оръжия могат да пробият броня на танк, да не говорим за брони на автомобил или каквато и да е друга гражданска цел". Това каза на пресконференция в Пловдив главният секретар на МВР Калин Георгиев.

7 гранатомета, предназначени за убиване и над 4000 бойни патрона от различен калибър, както и 4 пистолета със заличени номера са задържани при акцията. Оръжията ще бъдат проверени за участие в някои от знаковите убийства в страната.

Между иззетите боеприпаси има изключително редки патрони, които се използват от специалните части при неутрализиране на опасни престъпници. Калин Георгиев предположи, че те са изнасяни незаконно от поделенията на военното и вътрешното министерство.

"Предстои на пистолетите да им бъде направена експертиза, за да се разбере дали с тях са извършвани някои от знаковите убийства на територията на България.", каза още главният секретар на МВР.

Калин Георгиев припомни, че при атентата срещу покойния вече Поли Пантев през 2000 година, автомобилът му е бил обстрелван точно с такъв тип оръжие - противотанков гранатомед. С карабина 22-ри калибър, каквото също е задържана при вчерашната операция, пък бе ликвидиран босът на ВИС-2 Георги Илиев.

"Фактът, че толкова много оръжие бе иззето, показа колко добре са се справили колегите, на които изказвам благодарност от името на министър Цветан Цветанов", допълни главен комисар Георгиев.

Припомняме ви, че при акция „Гранатометите" бяха задържани двама души. Единият от тях е бивш надзирател в затвор и дълги години е бил служител на правосъдното министерство. Вторият арестуван, от чието жилище са иззети боеприпасите, е работил в стрелбищен комплекс.

По време на пресконференцията стана ясно, че единият от тях всъщност е искал да скочи от четвъртия етаж, за да се самоубие, а не да се спаси, както гласеше първоначалната информация. Той счупил стъкло, но бил спасен преди да се хвърли и се разминал само с повърхностни наранявания.

В момента разследващите установяват по какъв начин седемте открити гранатомета са били внесени в страната и каква е била тяхната цел.

„Срещу задържаните ще бъдат повдигнати обвинения за държане на оръжия и боеприпаси в големи размери, според наказателния кодекс това престъпление се наказва със затвор между 3 и 10 години", съобщи наблюдаващият прокурор Анна Викова.