Споразумението между скандалната фолк-звезда Цеца Величкович и прокуратурата е тема №1 в сръбското общество.

Преди три дни стана ясно, че Цеца Величкович е признала кражбата на няколко милиона евро от футболния отбор "Обилич".

Средствата са присвоени от продажбата и трансферите на футболисти в чужбина. Величкович и прокуратурата постигнаха извън съдебно споразумение, за да се избегне процес и тежка присъда.

Според споразумението срещу певицата няма да има съдебен процес. Тя ще плати 1.5 млн.евро глоба на държавата и ще получи 8 месеца домашен арест.

Поради силният обществен натиск обаче това споразумение може да падне в съда и много скоро да започне истински процес срещу Цеца Величкович.

В днешния си брой вестник "Прес" съобщава, че признанието на престъплението от страна на фолк-звездата дава възможност на футболния отбор "Обилич" от своя страна да повдигне обвинение срещу Величкович и да предяви иск от над 5 млн.евро за нанесени щети.

Припомняме, че в началото на месец март прокуратурата в Белград официално повдигна обвинение срещу Цеца Величкович, че е присвоила над 4 млн.германски марки и 3 млн.долара от продажбата в чужбина на футболисти от "Обилич".

Веднага след това започна и финансова ревизия, която трябваше да уточни дали притежаваното имущество от скандалната попзвезда е придобито легално.

Разследването срещу съпругата на един от най-известните сръбски военни престъпници Желко Ражнятович - Аркан, започна преди 8 години.

Според прокуратурата разследването е продължило осем години, защото властите е трябвало да съберат необходимата документация от няколко държави, където Величкович е продавала футболистите.

Сред продадените футболисти има и двама в България - Небойша Йеленкович и Мариян Живкович в Литекс. Останалите са продавани в Турция, Гърция, Австрия, Франция и Русия.

Разследването срещу Цеца Величкович започна по време на операцията "Сабя" през март 2003 година веднага след убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич.

Тогава Цеца Величкович остана в следствения арест няколко месеца. Нейният съпруг Аркан бе убит в Белград в началото на 2000-на година, пише БГНЕС.