Поп звездата Мария Илиева разказа в интервю за bliasak.bg как е посрещнала Нова година, как се чувства след 10 години на сцената и защо така упорито крие личния си живот от медиите:

-Мария, преди Коледа излезе най-новия ти сингъл "I Like". Защо избра точно в навечерието на този светъл празник да пуснеш нова песен?
-Дълго време подготвях "I Like" и исках той да бъде своеобразен коледен подарък за всички приятели на моята музика. Виждам хубав знак в това.

- През 2011-та година ще отбележиш 10 години от старта на соловата си кариера. Какво ти взе и какво ти даде популярността?
- Колко неусетно лети времето (смее се). Прекрасно е да изразявам себе си чрез музика и всеки компромис или разочарование са ми дали мъдрост и житейски опит, които добавят стойност на песните ми. Чувствам се благословена със съдбата си. Вярвам, че всичко се случва с времето си. Успявам да балансирам между професията и личния си живот и мисля, че когато човек знае какво иска и има душевен мир, този баланс се случва съвсем естествено.

-Ти дръзна да направиш продуцентски лейбъл, с който развиваш млади певци. В това време на криза как се справяш? Не ти ли е идвало да се откажеш?

- Много е трудно, особено при тази крещяща липса на държавна политика, която да подкрепя и защитава производството на проекти в сферата на интелектуалната собственост и културата. Имам щастието да работя с впечатляващо талантливи, мотивирани и дисциплинирани артисти. Криста, Mona, Knas и B.O.Y.A.N. имат мечти и цели, свързани с музикалната си реализация и знаят, че трудностите каляват духа и че при силна вяра мечтите стават реалност.

- На промоцията на песента "I Like", твоята майка пееше през цялото време с теб и знаеше всичките ти текстове наизуст. Тя ли е най-доверения ти човек и почитател в живота?
- Майка ми преди всичко е моят най-добър приятел. Мнението й е много ценно за мен, защото тя е изключителен музикант, един от най-уважаваните и талантливи хорови диригенти в музикалната история на България. Винаги е обективна в оценката си и съм много щастлива, че харесва това, което правя. "I Like" вече й е любима песен, а аз обожавам да се наслаждавам на уникалността на българската народна музика в различни вокални интерпретации, които нейния хор “Космически гласове” прави. Пожелавам си някой ден да бъда толкова добра майка, колкото е тя.

- Личният ти живот винаги е бил обгърнат в мистерия за медиите. Защо не използваш лесния начин за популярност?
- Популярността ми се дължи на музиката и това е единствената тема, за която обичам да говоря в детайли. Личният живот ми е свиден, имам твърде малко време за него и не го споделям с хора, които не са ми близки. Съмнявам се в стойността на хора, които предпочитат да впечатляват с интимния си свят.

- Каква е причината винаги на партита да се появяваш единствено в компанията на Криста, B.O.Y.A.N, Knas или Мona и никога с гадже?
- (смее се) Обичайно партитата, за които говориш, са свързани с промоция на музикални, медийни или бизнес проекти. Предпочитам да спазвам обичайния за такива събития етикет.

-Влюбена ли си?
- Да. Любовта е най-големият двигател за твореца.

- Къде посрещна Нова Година?
- С приятели, на домашно парти. Беше много весело, днес гледах снимките и много се смях.

- Често се включваш в благотворителни каузи. Неотдавна отново подкрепи борбата трафика на хора и насилствената проституция. Какво те мотивира и провокира да го правиш?
- Като бъдеща майка се вълнувам от проблемите, които застрашават живота и бъдещето на децата ни. Трафикът на хора е третият по доходност бизнес в целия свят, а голяма част от потърпевшите са непълнолетни момичета от Източна Европа. Включвам се активно в проекти за превенция и образование на рискови групи, защото искам младите хора в България да мечтаят не за лесно забогатяване, охолен живот на всяка цена и да бъркат любовта с търговия на плът, а да бъдат образовани, информирани, целеустремени и дисциплинирани, да знаят, че успехът в живота се дължи именно на тези качества.

- С какво ще изненадаш почитателите си през 2011 година?
- Тази година е много специална за мен. Планирам поредица от концерти с различен характер, но обединени от идеята за моето усещане за музика. Ще направим концерти в зали със симфоничен оркестър, с клубната ми група, с джаз трио... Освен това подготвям новия ми албум, който ще излезе към края на годината и ще бъде представен с голям концерт. Искрено се надявам всичко това да ви хареса.

Вижте видео:

Мария Илиева - "I Like"