223-ма са лидерите на престъпни групи. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след национално съвещание на МВР и прокуратурата, цитиран от Агенция "Фокус".

Има 50 човека, които са с постоянна мярка, 12 под домашен арест, 13 с парична гаранция, двама с подписка, 14 излежават присъди и четири са обявени за общодържавно издирване. 1269 лица от активния криминален контингент са приведени в известност и по тях се работи. Сериозен проблем са тези, които са с повече от четири висящи дела и генерират престъпност.

Определено сме се справили и вървим в правилна посока в борбата с тежката организирана престъпност. Има намаляване спад на престъпления, свързани с палежи с 20 %, престъпления против личността - намаление със 7 %, грабежи - намаляване с 2 %, измами - намаление с 23 % спрямо периода от миналата година, посочи министърът.

Цел на вътрешното ведомство е да бъде по-близо до хората и то в малките населени места. Необходими са законодателни промени, свързани с кражбите на цветни метали. Пунктовете в страната са около 2 500 на места, където няма никакъв контрол, каза още той. Цветанов заяви, че има слабости, но и желание за справяне в екипна работа.

Той каза още, че персонално не е доволен от работата в областните дирекции в Плевен и в Кърджали.