Ели Гигова смени Лора Крумова в сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България" от август. Трансферът й от БНТ е сред най-големите размествания в електронните медии за новия тв сезон.

Дъщерята на бизнесмена и собственик на футболния тим на “Локомотив” (София) Николай Гигов бе водеща на световното първенство по футбол през юни, пише 24chasa.bg.

Преди това три години стоеше рамо до рамо с Камен Алипиев в обзорното спортно предаване на държавната медия - "Спортна треска". В този период е водила и двете най-престижни спортни церемонии у нас - за спортист и футболист на годината.

Преди това бе репортерка в "Под дъгата", където се разискваха социални въпроси и проблемите на домовете за изоставени деца.

Ели е френска възпитаничка. Още 17-годишна учи френски в Сорбоната в Париж, аудио-журналистика в EICAR ( френски колеж по журналистика и кино) и международни комуникации в Американския университет в Париж. Освен в телевизията, Ели има опит и в киното. Играла е в две френски продукции - сериала “Адвокати” и “Съдружници”, който се излъчва по “France 2” и филма “Нюрнберг”.

Живее с приятеля си Петко Димитров, който е съсобственик на един от най-актуалните нощни клубове в София - "Найт флайт".

*Ели Гигова

- Г-це Гигова, как се чувствате на новото работно място?
- Много добре, защото тук намерих прекрасен екип. Работя с млади и опитни хора, които са и много амбициозни. Тази атмосфера е допълнена с много старание и желание от целия екип и смятам, че затова се получава хубав телевизионен продукт.

- Означава ли, че в БНТ не се чувствахте добре и там екипът не беше добър?
- Няма такова нещо. Оставам с много добри спомени и чувства към бившите колеги. В БНТ научих много, работих с големи професионалисти. С много от тях се сближих и се чуваме често. Просто исках да правя нещо различно. Смятам, че човек не трябва да спира да се развива. Когато ми предложиха да се присъединя към екипа на “Здравей, България”, много се зарадвах.

- Трудно ли беше да се пренастроите от спорт към по-мащабно предаване с много различни теми?
- Няма лесни неща, но за мен беше предизвикателство да водя сутрешния блок по Нова. Трябваше ми време да свикна, но смяната не беше голям шок.

Обичам промените, правила съм ги и преди. Преди "Спортна треска" бях репортер в предаването "Под дъгата" по БНТ. Там правехме много социални разработки и много се разискваше върху тях. Основна част от работата ми бяха репортажи за съдбата на малчуганите от домовете за изоставени деца. Там работих около 8 месеца.Никога няма да забравя, когато бяхме в Бойчиновци, където са събрани малолетни престъпници. Доста пътувах и видях много неща.

Дебютирах в телевизията като репортер и след това водещ в светското предаване “Стилисимо” по “Евроком” преди десет години. Така че промяната в Нова не ми се отрази стресиращо. Мисля, че успях да се сработя с екипа.

- Как ви поканиха в Нова телевизия?
- По време на световното първенство по футбол ме поканиха като гост в сутрешния блок. Тогава беше много актуална темата за жените и футбола. После разбирам, че поканата е била повече, за да ме видят как ще се впиша в тяхната обстановка. И чак след това се обади продуцентът Асен Григоров и ме покани да се пробвам като водеща през август. Не мислих много и без никакви уговорки приех. Пробният период през лятото беше успешен и продължихме.

- Кои от гостите в предаването ви впечатлиха най-много?
- Всички хора, които са ни гостували досега, са ми били интересни. Те и затова са влезли в студиото, защото са такива и са актуални. Допада ми, че в сутрешния блок се търси широка аудитория и акценти, които вълнуват повече хора. В спорта темите са съвсем профилирани и засягат определен кръг хора.

- Имаше ли конкретен гост в “Здравей, България”, който ви беше най-интересен?
- Име не мога да цитирам, защото минаха различни гости. Няма и как да ги сравнявам и степенувам, защото всеки от тях е добър и интересен в своята област.

- Кой известен човек бихте искали да поканите в студиото?
- Не са един или двама. Не мога да спомена определени личности, защото събитията ги диктуват. Търсим актуалност и хората, които са свързани със събитията на деня, идват при нас. Целта на нашето предаване е да представи всички гледни точки.

- Как се сработихте с Витомир?
- Много бързо се сработихме. Той е изключителен професионалист и в това няма никакъв спор. Освен това с него бързо си намерихме общи теми и извън тези, които дискутираме в предаването. Много се шегуваме на тема футбол. Вито е от “Левски”, а единият от редакторите ни е от ЦСКА. Почти всеки ден се закачаме на клубна тема.

Много приятно се работи с Витомир.

Той е интересен и като водещ, и извън студиото. Затова съм доволна, че той е екранният ми партньор.

*Витомир Саръиванов

- Как се отнасяте към критиките по ваш адрес?
- Демократична страна сме, всеки има право на мнение.

- Имате ли някакво разпределение на ролите с Витомир в сутрешния блок?
- Няма специално разпределение. Продуцентът решава кой какво ще прави, но е ясно, че Витомир е тежката артилерия и често той води разговорите с основния гост. Нормално е като дама аз да съм по-лекото присъствие и по-усмихнатото лице. Навсякъде се чувствам добре, няма значение какви са темите.

- Какво се промени в ритъма ви на живот с ранното ставане?
- Промени се, но не се оплаквам. В началото ми беше много по-трудно, но вече свикнах. Не ми тежи, защото го правя с голямо желание. Е, вярно, че в петък и събота никой не може да ме открие, защото гледам да се наспя. В неделя обаче съм свежа и готова за следващата седмица.

- Кога успявате да се информирате за актуалните събития с този натоварен график?
- По всяко време. Това също не е ново за мен. И преди се интересувах за новините от света и в България, а не само в сферата на спорта. Затова не ми е трудно да съм в час и сега. Винаги съм следила новините, така че сега не правя някаква коренна промяна в това отношение.

- Сред най-коментираните теми за вас си остават тоалетите ви и най-вече елегантните обувки. Кой се грижи за дрехите ви?
- Имаме стилистка, която се грижи за това. Претенциозна съм, но тук нямам проблеми, защото с момичето се разбираме чудесно. Тя много добре усети моя вкус и винаги избира тоалети, за които нямам никакви забележки. Освен това ме улеснява, защото имам всички тоалети още в началото на седмицата. Обувките са мои, като ги комбинирам според тоалета.

- Какво казват близките ви за работата ви?
- Майка ми дава оценки за външния вид, а баща ми по-скоро дава мнение за темите в предаването. И двамата се държат поощрително.

Баща ми не гледа всеки ден сутрешния блок. Много му е рано, а той не е от най-ранобудните и най-често хваща последната част на предаването. Различни са коментарите му, но няма определена реплика, която да казва след ефира.

- А приятелят ви Петко?
- Той също няма време да гледа редовно, защото, когато аз излизам на работа, той се прибира. Понякога остава да ме види, когато правим прегледа на печата.



*Ели и Петко

- Остава ли ви време за веселби?
- Не, но и не ми липсват. На рождения ден на баща ми аз си тръгнах първа, защото сутринта трябваше да ставам рано. Никога не съм била голяма купонджийка. Най-много ми допадаше вечерното излизане в САЩ. Там се отива на дискотека към 11,00 и се седи до 2,00. А в България купонът започва точно когато ми се приспива (смее се). Пък и най-интересните хора в държавата идват сутрин в студиото, така че не съм се лишила от нищо.

- Говори се, че получавате заплата 12 000 лв.
- Студено. Много сте далече от истината.

- Запознахте ли се с Лора Крумова и защо тя ви критикува толкова?
- Не, не се познаваме. Както вече казах, всеки има право на мнение.