177 години по-късно, тази любима на всички ни история за любов, предателства, отмъщение, приятелство, изкупление, вина и надежда се превръща в част от историята и на българския театър със своята премиера на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“. Автор на драматизацията е Юрий Дачев. Режисьор на спектакъла „Граф Монте Кристо“ е Бина Харалампиева. Сценографията е дело на Свила Величкова и асистент-сценографа Ванина Цандева. Композитор на спектакъла е изключителния Асен Аврамов.

Предателство, любов, жажда за отмъщение и надежда за изкупление са само част от ключовите елементи в тази завладяваща адаптация на класическия роман на Александър Дюма-баща. Франция от XIX-и век оживява пред очите ни, проследявайки изпитанията и премеждията на Едмон Дантес (Калин Врачански) – моряк, предаден от своите най-близки приятели и несправедливо обвинен в престъпление, което не е извършил. Присъдата е жестока и Едмон Дантес е изпратен в страховития замък „Иф“.

Дантес успява да избяга и да се завърне в обществото, преобразен като граф Монте Кристо, планирайки да отмъсти на всички, които са го предали в миналото. Той е все по-погълнат от стремежа си за отмъщение, но дали този заслепяващ стремеж няма да погуби самия него, най-голямата му любов – Мерседес (Койна Русева), и да го превърне затворник на собствената му омраза към подлостта и предателството.