До тревожния лекарски съвет се стигнало, след като екранният Алекс от сериала „Татковци” по Би Ти Ви изпратил запитване и изследванията си, когато се завърнал от риалитито „Сървайвър”. Преди да се завърне, Буков прекрал няколко дни в болница в Доминикана, където му вливали по 6 литра системи на ден. Вече в родината актьорът, който изкара около 20 дни в „Сървайвър” и свали 10 кг., което при неговия нисък процент мазнини си е внушително, се консултирал с различни специалисти, включително и с такива в чужбина. Тъкмо последните смятали, че Буков има по-сериозен проблем и нужда от пейсмейкър.

Глупости са това за мен, здрав съм си!”, заяви той при скорошна медийна изява с уговорката лекарите да не се обиждат, защото уважава професията им, пише "Уикенд".

След консултациите с няколко лекари, актьорът се доверил на роден спортен кардиолог, който му обяснил, че сърцето му има специфики и организмът му просто не могъл да се приспособи при екстремните условия в „Сървайвър”. Оставането на Буков в риалитито наистина би задълбочило тази специфичност на сърцето му.

„При изследванията в България стана ясно, че пулсът ми в покой, докато спя, пада до 24. Какво остава там, когато бях отслабнал, жега е... Под този пулс вече може, ако отслаби още, дори да не събудя в съня си. Това беше най-голямото притеснение на лекарите в Доминикана”, сподели Филип Буков.