Подробности за болестта не се съобщават, но от двореца твърдят, че са уверени, че принцесата ще се възстанови напълно. Тя обяви още, че е в начален стадий и болестта е открита след коремната ѝ операция през януари. Лечението с химиотерапия е започнало в края на февруари. Дворецът заявява, че няма да споделя повече лична медицинска информация, включително вида на рака.

"Тестовете след операцията установиха, че ракът е налице. Затова медицинският ми екип ме посъветва да премина курс на превантивна химиотерапия и сега съм в ранните етапи на това лечение”, каза принцесата в специално изявление, заснето според двореца в сряда. То е появи след скандала с манипулираната снимка от преди няколко дни.

Във видеообръщение Кейт споделя, че това е било „огромен шок" след „невероятно трудни няколко месеца“. Тя заявява, че сега семейството и най-вече трите й деца се нуждаят от „малко време, пространство и уединение".

„Уилям и аз правим всичко възможно, за да се справим с това насаме в името на младото ни семейство. Отне ни време да обясним всичко на Джордж, Шарлот и Луи по подходящ за тях начин и да ги уверим, че ще се оправя. Това, че Уилям е до мен, също е голям източник на утеха и увереност".