Hotnews.bg припомня, че Васил Щонов почина през лятото на 2022 година, след като дъщеря му направи и невъзможното да го спаси и му осигури най-добрите специалисти и операции. Малко преди да си отиде от този свят, той чукна 80 години. Баща й е преподавател, от първи до пети клас бъдещата лекарка прекарва в Мозамбик, където той работи в университет, а майка й е учителка към българското посолство

„В Мапуто тренирах в закрит басейн с дължина 50 метра. Бях на 8 години. Стоя права на стартово блокче номер 8 и трябва да скоча. На метър пред мен треньорът държи една летва над която трябва да прелетя, когато скачам от блокчето във водата, за да бъде отскокът правилен. Иска да ме научи да “рисувам” красива и правилна парабола с тялото си по време на летежната фаза. Страх ме е. Много ме страх. Отказвам се, слизам от блокчето и трепереща отивам при татко. Той ме води на тренировка по плуване и гледа от трибуните. „Не мога. Страх ме е!“, казвам и се разплаквам. Но татко остана безкомпромисен.

Беше абсолютно супер железен: “Можеш да се откажеш, но аз ще бъда разочарован. Моето момиче не е страхливец! Събери смелост и скачай!И ми разказа една случка от неговата военна служба. После допълни: „Винаги полагай усилия за да се справиш още по-добре. Можеш. Отиди и го докажи на себе си! Не на мен! Трябва да устоиш до края, Недялче! Ти можеш да скочиш!“ Върнах си вярата. Върнах се на стартовото блокче. Броих до 7 и скочих. Прелетях над летвата и се приземих във водата горе-долу по правилен начин. Летежна фаза от около 3 секунди. Това беше най-ефективната ментална тренировка в живота ми. Помня я и сега осезателно, сякаш е тогава“, връща се в спомените си Неделя.

Категорична е, че татко й не й е купувал всичко, което иска, но я е научил на ценности и да се бори за мечтите си. „Научи ме на труд. На дисциплина. И точно на тази вяра“, казва лекарката. Баща й е родопчанин, а баба й Неделя го ражда зад една врата на къщата им в Девин. Родителите на Щонова бяха заедно 50 години, преди васил да си отиде от този свят. Рецептата на дългия им брак е, че рожденикът и жена му са родени във време, когато, ако нещо се счупи, го поправяш, а не го изхвърляш.