И „Междузвездни войни" биха им завидели! „Игра на тронове" пак е тук - шестият сезон е най-очакваното завръщане за годината.

Забулен в мистерия, сюжетът се пази в пълна тайна, но социалните мрежи, и не само, врят и кипят от предположения. Впрегната е и науката в загадките „на века". И мастити IT-та от цял свят дори се ровят в тайните с цялата мощ на съвременните технологии.

Новият сезон на „Игра на тронове" дойде. Войната се разгръща, зимата идва, герои умират, други не съвсем. Екранизацията на HBO се превърна в абсолютен хит в последните години. Вчера - на 24 април, манията се отприщи безпощадно на нов ред със световната премиера на новия шести сезон. В България епизодът гръмна през нощта, но ще събере повторно погледите на феновете си и тази вечер.

Въпросът отпреди 5 години, когато кървавата сага на Джордж Мартин беше адаптирана за телевизия през 2011 г., защо някой „уважаващ себе си възрастен" ще гледа сериал за магии, дракони, зомбита, отдавна е пълна глупост. „Игра на тронове" по драконовски е глобална мания.

Сега въпросът е единствено какво искаме да знаем или да не знаем от сериала напред - съвсем по хамлетовски за възрастни. Така е и с новия сезон. И най-върлите фенове са раздвоени. Уж си запушват ушите и очите, а в същото време непрестанно ровят и за най-малкото, което може да се прошмули от сценария иззад завесата - непропукваща се като „снежния вал".

Все пак нещо броди предварително и преди новия сезон. Толкова колкото „Играта" да се държи гореща въпреки наближаващата в сериала многогодишна зима.

Ето върху какво можем да си блъскаме главите. Когато за последно видяхме Червената жрица, нейните опити да донесе победа на Станис се провалиха и тя яздеше стремглаво към Вала. Там тя ще се събере с най-верния поданик на покойния си господар - Давос, който не знае, че Мелисандра е предложила изгарянето на клада на дъщерята на Станис - принцеса Ширийн. „И за двамата от тях всяка причина да се живее е изчезнала, открехва Лиъм Кънингам, който играе Давос. Всичко, което Давос знае, е, че Ширийн и Станис са мъртви. Той няма представа, че Мелисандра има нещо общо.

В петия сезон съпругата на Томен - Марджъри, беше хвърлена в тъмница за лъжесвидетелство, докато майка му Церсей беше изправена гола да прекоси Кралски чертог. Може ли младият крал да спаси положението? „Той има много какво да направи - разкрива и Дийн-Чарлз Чапман, актьорът зад Томен. „Трябва да се погледне в огледалото, да си удари шамар и да възмъжее. Дали ще успее наистина - това е друг въпрос."

Последния път, когато видяхме втория най-млад Старк, той сядаше във вътрешността на вековно дърво, за да разбере истината - за всичко всъщност. Сега, след цял сезон без него, той се завръща, обяснява Айзък Хемстед-Райт, който играе обучаващия се пророк.

Нещата с Аря обаче не се развиват добре. „Този сезон виждаме поредица от задачи от Джакен, които тя трябва да свърши сляпа", казва Мейзи Уилямс, която е Аря Старк, изгубила зрението си в края на пети сезон. Тя в крайна сметка усвоява редица умения, които ще носи по важния си път.

Съдбата най-сетне се усмихва на Сам, но може би. Когато последно видяхме Самуел Тарли, един от малкото искрено мили хора в този сериал, той заминаваше, за да стане Майстер, заедно с любовта на живота си Джили и нейното бебе. Означава ли това, че един герой може най-после да срещне щастлив край? „Определено са в добри позиции в началото", казва Джон Брадли, който е Сам. Т.е. всичко ще се обърка!

Злите Болтън консолидират властта си. Те може да са безспорните владетели на Севера, но сега, след като Санса Старк е избягала с Теон Грейджой, дали ще видим предизвикателство към хегемонията на Болтън? „Най-големият проблем пред Дома е да запази властта си", подсказва Иван Реон, зловещият Рамзи Болтън.

И ето я най-голямата питанка: Джон Сняг е мъртъв, нали? Определено мъртъв! Но питането на милиони продължава: Ама нали е жив Джон Сноу? Единственият засега обнадеждаващ отговор обаче звучи така: Той е жив, но не физически.

А колегите на актьора Кит Харингтън, въплътил образа на лорд командира на нощния страж, които със сигурност „са живи" в шестия сезон, не дават много надежди.

„Защо всеки предполага, че мога да го върна обратно към живота?", отговаря на въпроса за Джон с въпрос Карис ван Хоутън - Мелисандра. „Какъв сериал ще гледаме, ако даден герой бъде 10 пъти наръган с нож и след това се окаже, че не е мъртъв?", направо вбесява феновете Лиъм Кънингам - Давос.

„Никога не сме обсъждали среща между Аря и Джон, докато той беше в сериала - би било чудесно, ако имат такава", пуска малко светлина в тунела - истинска или не, Мейзи Уилямс - Аря. Но Джон Брадли - Сам, разбива милиони сърца за скорошно бъдеще на Джон Сняг: Не съм прекарвал с него време на снимките... защото той вече не е на снимачната площадка".

Едно обаче е сигурно. Ако досегашната история от предните сезони се повтори, то още от любимите герои са на път да загинат и в новия шести сезон. Но все пак вече знаем: ще останат достатъчно добри и зли персонажи, които да запълнят поне още един сезон на хитовия сериал, след като стана ясно, че той официално е подновен за 2017 г.

Кой още ще умре?

Група студенти от Мюнхенския технически университет разработиха софтуер с алгоритъм, който да предвиди кои герои ще умрат в новия сезон на „Игра на тронове". Системата им анализира 24 променливи в сюжета. Сред тях е броят на убитите членове на определено семейство.

Екипът твърди, че е успял да потвърди със 74% прецизност смъртните случаи в предишните серии. Разработката им е стигнала до извода, че в новия сезон двама души е най-вероятно да бъдат убити - младият крал Томен Баратеон - 97%, и майката на дракони Денерис Таргариен - 95%.

Може ли наистина да си майка на дракон

Колко време ще се строи Валът и какво движи Белите бродници?

Голяма част от успеха на „Игра на тронове" се дължи на детайлния свят и дълбоките загадки. От пепелта на дотракска погребална клада Денерис Таргариен излезе с три бебета дракони, висящи от нея.

В реалния свят новородените гущери са генетично предразположени да са далеч по-независими. „Тук сме люпили драконски яйца", обяснява Мат Кук от Честърската зоологическа градина, която в момента е дом на шест комодски дракона.

„Но ако се опитате да ги доближите, ще ви нападнат, а няма да се сгушат в косата ви. Те са интелигентни, но трябва да са егоисти, за да оцелеят", разкрива той. Според специалиста дори и никога да не те обикне напълно, можеш да тренираш своя дракон. Те търпят хората, но щом стигнат определен размер, знаят, че са на върха на хранителната верига, смятат се за недосегаеми. Но също така могат бързо да бъдат охладени. И Халееси го прави.



Защо Белите бродници могат да бродят? Синеоките духове определено имат вид на мъртъвци - с открити скелети и изгнила плът. Как могат да се движат, че и да размахват мечове? „Възможно е да се стимулират нервите и мускулите чрез електрически импулс", казва д-р Матю Джеймс Мейсън, физиолог в Кеймбриджския университет и допълва: „Ако мозъкът е мъртъв, това не означава, че всяка друга тъкан в тялото също умира незабавно".

Неговото предположение е, че те всъщност не са мъртви. А щом изглеждат, сякаш се разлагат, може би имунната им система е в риск. Дали са просто измръзнали, проядени от скорбут клетници, които се нуждаят от прегръдка? „Навярно имат нужда от медицинска помощ и съчувствие", твърди Мейсън. Затова следващия път, когато видите някой от бедните типове, подайте му портокал и палто.



Зловещата фраза на Дом Старк е „Зимата иде!". Как може една зима да продължи 100 години? Научни теории включват нарушен баланс на движението на планетата около оста й. В нашия свят има относително скорошен прецедент - 70-годишна „малка ледникова епоха", простряла се през XVII и XVIII в. в Западна Европа.

„Продължила е няколко десетилетия, реколтата е била съсипана, Темза е замръзнала", обяснява проф. Джим Уайлд, физик в университета в Ланкастър. Проучванията показват, че това съвпада с период на необичайно слаба слънчева активност.

Колко време ще отнеме да се построи Валът? 428 км дълъг, 213 м висок, 91 м дебел. В реалността стена с този размер, построена от лед, би рухнала под собствената си тежест. Но това е Вестерос, свят, където драконите огнедишат, така че ето я аритметиката.



При строежа на Великата египетска пирамида 14 567 души по 10 часа на ден са поставяли по 180 каменни блока на час. Значи, ако ледените блокове на Вала са по един кубичен метър, в него трябва да има около 9 342 606 000 от тях - умножената стойност на 428, 213 и 91. Така че при същия работен ритъм от Великата пирамида би отнело 5 1903 367 часа да се вдигне Валът - 5921 години.

Да допуснем, че Брандън Строителя, за когото легендата разказва, че е получил помощ от гигантите, е имал по-голяма работна сила от древните египтяни. Но дори увеличението да е в стократен размер, пак трябват над 59 г. за строежа.

Източник и сн. Всеки ден