Феноменалната Цветана Пиронкова постигна нов триумф в кариерата си.

Тя се класира на финала на турнира от WTA в Сидни. Българката отвя световната №7 Петра Квитова с 6:4, 6:3.

Пловдивчанката постигна седма поредна победа в надпреварата, като тръгна още от квалификациите, пише ''Всеки ден''. Това е втора победа на Цвети в рамките на турнира над тенисистка от Топ 10, след като на четвъртфиналите пречупи Сара Ерани и общо десета над съпернички от челната десетка.

Освен първия си финал на WTA ниво, Пиронкова си осигури чек за 64 000 долара и 330 точки за ранглистата, което се равнява на над половината от общо 611 точки, които спечели през цялата 2013 година. Това доведе до скок от близо 40 места - от №107 до №68, а успее ли да триумфира с титлата, ще добави още 165 т. и ще се завърне в Топ 60.

Пиронкова направи пробив в първия сет за 3:2, но след това допусна на свой сервис за 4:4. Българката обаче веднага отвърна с нов пробив за 5:4, който затвърди за 6:4. Във втория сет пловдивчанката направи ранен пробив за 1:0, който затвърди за 2:0. Нашето момиче направи нов пробив за 3:0, но допусна такъв за 1:3. Пиронкова отвърна със същото за 4:1, Квитова отвърна за 2:4, който затвърди за 3:4. Българката задържа следващия си сервис гейм за 5:3 и с пробив затвори сета и мача за 6:3. Пиронкова постигна два пробива в първия сет и три във втория сет за общо пет в двубоя. Петра Квитова направи един пробив в първия сет и два във втория за общо три в двубоя.

До момента Пиронкова имаше шест полуфинала на WTA ниво и от седмия опит стигна до битката за трофей. На финала в Сидни Пиронкова ще играе срещу победителката от двубоя между Анджелик Кербер (Германия) и 18-годишната американка Мадисън Кийс.

ЦВЕТАНА ПИРОНКОВА - ПЕТРА КВИТОВА 2:0 сета (6:4, 6:3)