Канадски учени от Университета на Лавал, провинция Квебек, разработиха технология, която предпазва стъклата от запотяване, съобщи PhysOrg, пише dnes.bg.  Авторите на изобретението твърдят, че то е първото по рода си в света.

Разработката ще предпази от запотяване стъклата на очилата, на транспортните средства, приборите и други пропускащи светлината повърхности.

Кондензът на водна пара върху стъклото не представлява плътен слой, а отделни капки, които се стичат по него и пречат на преминаването на светлината. Защитата от запотяване трябва да предотврати появата на такива капки, разказва Гаетан Ларош, ръководител на групата изследователи от Университета на Лавал.

За да бъде получено защитно покритие, стъклената или пластмасовата основа се подлага на плазмена активация за образуване на свободни аминогрупи, към които на молекулярно нито се закрепва слой от полисополимер на етилен и малеинов анхидрид, а след това слой от поливинилов спирт.

В резултат се образува тънка водопоглъщаща обвивка, която не пречи на оптичните свойства на повърхността. Здравите химичнивръзки между слоевете осигуряват трайността на покритието. За разлика от съществуващи аналози, то не се отмива. Това качество е било потвърдено по време на опитите.