След излъчване на социалния проект на Би Ти Ви „Бригада нов дом “ мъж получи безвъзмездно не само обновен дом, но и безценна операция на очите. В последния сезон на предаването бригадата на Мария Силвестър и майстор Караджов преобрази тънещото в разруха жилище на шест членното семейство на Васил в уютен и модерен дом. Офталмологът д-р Здравко Цонев се трогна от историята и дари операция на очите на мъжа.

Заради 40-градусово изкривяване на едното око, от дете Васил не вижда почти нищо. Този здравословен проблем му донося и много подигравки в миналото, а днес често е причина 35-годишният многодетен баща да не бъде наеман на работа. Мъжът среща затруднения да осигурява прехраната на сплотеното си семейство, а участието в предаването отключва поредица от чудеса за тях.
Години наред семейството на Васил тъне в мизерия. В края на лятото на 2016 г. те заживяват в изцяло преобразеното от бригадата на Караджов жилище – имат трапезна маса, на която за първи път вечерят заедно в деня, в който прекрачват прага му. Дъщерите вече имат и собствена стая, в която учат и творят на спокойствие. Мухълът от банята изчезва, а с него и опасните за всички бактерии. „Вече сме като нормалните семейства“, споделят децата на Васил и Мая.


Но чудесата не спират дотук. Офталмологът д-р Здравко Цонев гледа повторение на епизода на „ Бригада нов дом“ две седмица преди Коледа и е вдъхновен на свой ред да даде нещо от себе си. Събира своя екип и заедно решават да направят напълно безвъзмездно операция на очите на Васил, с която да разрешат не само здравословния, но и социален проблем на мъжа.
„След излъчване на Бригадата започна едно чудо за нас, и вече две години не спира. Сега започнахме новата година с ново чудо, благодарение на д-р Здравко Цонев,“ сподели с усмивка в студиото на „Тази сутрин “ съпругата на Васил.
Операцията се извършва на 10 януари тази година, а само два дни по-късно щастливият мъж вече вижда два пъти по-добре от преди – от 15% зрението му вече е 30%, а вярата му в чудесата и надеждата за бъдещето растат всеки ден.
„Впечатли ме сплотеното семейство и като се загледах казах си „На този човек може да му се помогне. Да докажем, че и ние можем да направим добро и да накараме и други хора да последват примера ни.“ Така д-р Цонев обясни своя благороден жест.

Третият сезон на социалния проект „Бригада нов дом“ стартира в началото на март и ще се излъчва всеки четвъртък в ефира на Би Ти Ви. Новите епизоди на предаването са посветени на многодетните семейства и реализирането на мечтите и копнежите на най-малките им членове. Зрителите ще станат съпричастни на много трогателни човешки истории, в които герои са обикновените хора, а Мария Силвестър и бригадата на Караджов са тези, които връщат надеждата им за по-добър живот и им дават кураж да продължат напред към по-светло бъдеще.