search icon
search icon

Премиера на ''Бягства'' в Театър Азарян

На 19 и 20 декември Театър Азарян в Националния дворец на културата ще покани публиката на провокативно сетивно преживяване с новия спектакъл „Бягства”

На 19 и 20 декември Театър Азарян в Националния дворец на културата ще покани публиката на провокативно сетивно преживяване с новия спектакъл „Бягства”.

Представлението, режисирано от Веселка Кунчева с участието на Милица Гладнишка и Полина Христова, е вторият собствен проект на театъра, продуциран от НДК.

Веселка Кунчева прави смел и интригуващ избор, канейки две актриси познати и популярни, до този момент, в различно амплоа. Водени умело от режисьор, поел умишлено такава провокация, Милица Гладнишка и Полина Христова доказват силата и същността на театралното изкуство, а именно на сцената комбинацията от талант, доверие и вдъхновение, винаги произвежда вълнение в залата.

Двете актриси се изправят една срещу друга в изумителна „битка”, ползвайки две от най-мощните оръжия на сценичното изкуство - гласa и тялото.

Спектакълът „Бягства” е вдъхновен от искрена и дълбока необходимост на авторите му, да разкажат неизречими съкровения, които, споделени в театрална зала с много други хора, се превръщат в емпатийна вълна и емоционално събитие. Това ще бъде преживяване за очите и душата и ще стане път към сетива, за които не сме подозирали, че притежаваме.

Музикалното решение е единствено гласът на Милица Гладнишка. Всеки тон е изпят на живо, в момента и пред очите ни.

Впечатляващите сценографски решения на Мариета Голомехова превръщат материално в нематериално, огъват реалности и създават нови светове за обитаване. „Ние непрекъснато се самоосакатяваме, бягайки от себе си, и се затваряме в собствените си стени от невъзможности”, коментира сценографът на спектакъла Мариета Голомехова.

Летящи тела. Mузика на живо, която пронизва пространството. Tекст, който вълнува, изричайки откровено истини и тайни. Разтърсващ визуален спектакъл, който провокира и вълнува в неистов ритъм.„Бягства“ е спектакъл за невъзможността на индивида да отстои себе си в света на ежедневното затрупване с тонове информация, за това какви трябва да бъдем, какво да харесваме, кого да мразим, кое е добро, кое е зло, на кого да вярваме и как да живеем. „Позитивизмът“ изсмуква мозъчните ни клетки и ги заменя с фалшиви късчета пластмасови идеали. Човекът е доведен до състояние на непрекъснато преследване на илюзорни идоли. Тичаща марионетка с невидими конци. Бягаме от същността си, бягаме от страховете си, от мечтите си, надеждите, родината си. Човечеството емигрира от Човека в търсене на щастието. Бягай в крак с времето! Бъди на ниво! Бъди като другите! Алилуя!

Чрез този спектакъл се опитваме да разберем дали е възможно да бъдем себе си, но не себе си в очите на другите, а себе си в очите на себе си. Дали е възможно да се завърнем в душите си? И всъщност дали не сме се изгубили безвъзвратно?

Веселка КунчеваВеселка Кунчева е едно от новите явления в българския театър. Това е творец с изумителна фантазия, който респектиращо отстоява собствен почерк и стил. Смела, млада, талантлива и изненадваща. В екип със сценографа Мариета Голомехова и хореографа Явор Кунчев, тя успя да защити идеята за творчески екип. Идея, в която аз вярвам и в която намирам изключителен потенциал и неподозирани полета за изява. Благодарение на талантите на всеки един от членовете си, тяхната група дръзва да работи по различен принцип на творене, излизайки от всички познати коловози, в които голяма част от театралната действителност е отдавна удавена. И най-важното, това води до уникални артистични резултати, които, сигурна съм, са само началото на един впечатляващ творчески път.

Яна БорисоваПремиерни дати:
19 декември – 19:30 часа
20 декември – 18:00 часа

Цени на билетите: 15 лв.

Екип на проекта:
режисьор ВЕСЕЛКА КУНЧЕВА
текст ВЕСЕЛКА КУНЧЕВА
сценограф МАРИЕТА ГОЛОМЕХОВА
музика МИЛИЦА ГЛАДНИШКА
хореограф ЯВОР КУНЧЕВ
с участието на МИЛИЦА ГЛАДНИШКА и ПОЛИНА ХРИСТОВА

музикален асистент МИРА ИСКЪРОВА
музикален монтаж и звукова обработка ХРИСТО НАМЛИЕВ
фотограф ИВАН ДОНЧЕВ
оператор ВЕСЕЛИН ХРИСТОВ

изпълнителен продуцент Красимира Кръстева
асистент режисьор Стела Доковска
ателие за декори 4M stage crew НДК
асистент костюми Пепа Николова – Пеша
озвучаване Алексей Цветанов, Христо Вътев, Виктор Вълков
осветление Красимир Русимов, Златимир Дивчев, Димитър Георгиев, Александър Мяшков
гардероб и реквизит Людмила Абаджиева и Силвия Радкова

Свързани новини

Още от hotnews

Коментари